MónTerrassa
El nou bisbe, Salvador Cristau, rep el bàcul i s’asseu a la càtedra
  • CA

Després del cant d’entrada a la Catedral “Crist ens estima”, i en la jornada de presa de possessió, Salvador Cristau i Coll ha presentat les Lletres apostòliques amb el seu nomenament com a bisbe de Terrassa i aquestes s’han mostrat al Col·legi de Consultors i als presents, per ser llegides en públic pel canceller de la diòcesi Eduardo Pire. És una tradició molt antiga de l’Esglesia catòlica, un document que avui portava el segell romà. Tothom que hi havia a la catedral s’ha posat dempeus.

Missa d'nici de ministeri del nou bisbe Salvador Cristau/Cristóbal Castro
Missa d’nici de ministeri del nou bisbe Salvador Cristau/Cristóbal Castro

Bernardito C.Auza, arquebisbe titular de Suàcia i Nunci Apostòlic a Espanya i Andorra, ha excusat la seva assistència per les condicions meteorològiques que es viuen a Estats Units, on és de viatge, la qual cosa ha obligat a suspendre vols i ha impedit que sigui a l’inici de ministeri de Salvador Cristau aquest dissabte 5 de febrer de 2022 en una catedral i basílica del Sant Esperit plena a vessar amb gairebé 500 persones. En una jornada on s’ha parlat en català, castellà i llatí, l’idioma de l’Església.

Ha arribat el moment més esperat. El cardenal Joan Josep Omella, que també ha posat incens, li ha donat el bàcul a Salvador Cristau i li ha cedit la càtedra, en la qual el nou bisbe s’ha assegut. La catedral ha esclatat en aplaudiments.

Una representació de l’Església diocesana ha passat a saludar-lo i manifestar-li reverència i obediència. Han estat dos infants, l’Àlex i Marc Vidal, dos preveres recent ordenats, Jan Martínez (de Terrassa) i Pedro Martínez, dos diaques també ordenats darrerament, Xavier Rocabayera i Francesc Membrado, dos religiosos i una família, Vidal Busquets, mentre la Capella de Música interpretava un motet.

S’ha escoltat el Cant del Glòria en llatí i, a partir d’aquest moment, Salvador Cristau ha presidit tota la celebració de la Missa.

Cronologia de la Missa

Litúrgia de la paraula

  1. Primera lectura, del llibre de Jeremies (1, 4-9), on es narra la vocació del profeta. Llegida en castellà per Francesc Matencio, membre de les comunitats neocatecumenals de la ciutat de Sabadell.
  2. Salm responsorial, el 22: “El Senyor és el meu pastor, no em manca res” on es remarca l’ofici de pastor a sembla del Senyor, el Bon pastor, cantat en català.
  3. Segona lectura de Sant Pau a Timoteu (1, 6-14), on l’apòstol dona consells al seu deixebles, pastor d’una comunitat. El text conté el text del lema episcopal de Cristau i l’ha llegit en castellà Teresa Securún, membre del Consell diocesà de Càritas i de Mollet.
  4. Cant de l’Al·leluia i Proclamació de l’evangeli de Sant Joan ( 15, 9-17), un text que fa referència a la vocació de l’apòstol. Proclamat en català per un diaca, Josep Antoni Clua.
  5. Homilia de Salvador Cristau, en la que tot comentant les lectures ha fet referència a l’inici del seu ministeri i la nova etapa en la diòcesi de Terrassa, on es prioritzarà l’evangelització.
  6. Cant del Credo de mossèn Romeu.
  7. Pregària dels fidels, en català i castellà amb la intervenció dels diaques i un lector.

Litúrgia eucarística

  1. Processó i presentació dels dons en la que uns membres escollits ha presentat al Bisbe les ofrenes per l’altar, és a dir, el pa i el vi per la consagració. Ho han fet dues religioses del Vallès Occidental, Maria Teresa Ortiz, de les filles de la Caritat de Terrassa, i M. Maria Altamira, de les Filles de Santa Maria del Cor de Jesús de Sant Cugat del Vallès, i dos laics del Vallès Oriental, Oriol Grèbol, de Cardedeu, i Vicenç Vila, de Mollet. La Capella de Música ha interpretat una peça musical.
  1. Pregària Eucarística
    Durant la Pregària eucarística han acompanyen a Salvador Cristau en l’Altar Joan Josep Omella, Josep Àngel Saiz, arquebisbe de Sevilla, bisbe predecessor a Terrassa i Luis Argüello, Secretari General de la Conferència Episcopal Espanyola. Els altres prelats i preveres han seguir la celebració des dels seus llocs. Després del Prefaci, recitat pel nou bisbe egarenc, s’ha cantar el “Sant, sant, sant”.
  1. Ritu de la comunió.Recitació del Parenostre
  2. Ritu de la pau, amb tot fent una inclinació amb el cap
    3.Distribució de la comunió. Mentre, els fidels cantaven “Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor, feliç l’home que s’hi refugia”, i seguidament la Capella de música ha interpretat “The Lord bless you and keep you” (John Rutter).
    4.Oració de Postcomunió

Ritus conclusius

  1. Benedicció final
    La celebració ha acabat amb la benedicció i les paraules del diaca Pere Pardo. “Germans aneu-vos en pau” i el Cant de la Salve de la Mare de Déu de la Salut, patrona de la diòcesi.
  2. El nou bisbe s’ha quedat als peus del presbiteri per saludar els presents.

Autoritats civils presents

  1. En representació del president, Pere Aragonès, Yvonne Griley, Directora General d’Afers Religiosos de la Generalitat
  2. Marta Farrés, Alcaldessa de Sabadell
  3. Nil López, Alcalde de Matadepera
  4. Isaac Albert Tinent d’alcalde l’Ajuntament de Terrassa (ERC)
  5. Lluïsa Melgares, Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa (TxT)
  6. Rosa Boladeres, regidora de cultura de l’Ajuntament de Terrassa
  7. Montserrat Trullàs, Portaveu Grup Municipal Junts per Terrassa
  8. Amadeu Aguado, regidor del Grup Municipal Socialista de Terrassa
  9. Javier García, regidor del Grup Municipal Socialista de Terrassa
  10. Mar Molina, regidora de Desenvolupament Urbà i representant de l’ajuntament de Sabadell al Patronat de la Fundació del Santuari de la Mare de Déu de la Salut.
  11. Eulàlia Mimó Viader, Regidora de Govern Cerdanyola
  12. Ramon Talamàs, President de la Cambra de Comerç
  13. Marc Caparrós, Intendent Mossos d’Esquadra de Terrassa
  14. Antoni Flores Lorente, Cap de la Policia Municipal de Terrassa

El Sant Esperit de Terrassa s’acosta als 450 anys

Lletres Apostòliques del Papa amb el nomenament del Bisbe de Terrassa

Totes les xifres de la diòcesi de Terrassa, que ja té 18 anys i bisbe nou

Biografia del nou bisbe de Terrassa, Salvador Cristau

La diòcesi d’Ègara, 1.572 anys d’història

Aquest és l’escut del nou bisbe de Terrassa Salvador Cristau

La catedral del Sant Esperit de Terrassa, un museu massa desconegut

Josep Ballbè: “Canvi d’estil amb el nou bisbe de Terrassa”

El nou bisbe de Terrassa besa el Lignum Crucis, una relíquia de Jesucrist

La catedral de Terrassa que s’enlairava cap al cel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa