MónTerrassa
Algunes xifres de la diòcesi de Terrassa

La diòcesi de Terrassa va ser erigida per Sant Joan Pau II el 15 de juny de 2004 amb la butlla Christifidelium salutem. Una de les raons de la seva creació va ser la història, i una segona, la voluntat de bona part de la ciuta de recuperar l’històric Bisbat d’Ègara. I també la necessitat de redimensionar l’arquebisbat de Barcelona.

El 25 de juny del mateix any va prendre’n possessió Josep Àngel Saiz Meneses com a primer bisbe de la diòcesi. El seu substitut va ser Salvador Cristau. 19 anys de diòcesi -gairebé 20- i només dos bisbes.

El territori diocesà ocupa la major part de les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental i forma part de la Província Eclesiàstica de Barcelona juntament amb l’arxidiòcesi de Barcelona i la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat.

Té una extensió de 1.197,1 km 2 i una població de 1.319.391 habitants. En formen part 53 municipis i 123 parròquies, distribuïdes en 10 arxiprestats i 2 Zones Pastorals. Compta amb 130 preveres entre clergat secular i regular, 17 diaques permanents, 9 congregacions masculines i 33 femenines.

La patrona de la diòcesi és la Mare de Déu de la Salut

La patrona de la diòcesi és la Mare de Déu de la Salut, proclamada com a tal el dia 11 de maig de 2008 a Sabadell, i la seva festa litúrgica se celebra el 19 d’octubre.

El bisbe actual

El 18 de maig de 2010 va ser nomenat Salvador Cristau Coll com a bisbe auxiliar i el 26 de juny de 2010 va rebre la ordenació episcopal a la Catedral de Terrassa.

L’any 2006 es va erigir el Seminari Major Diocesà Sant Joan Baptista i l’any 2011 el Seminari Menor Diocesà Mare de Déu de la Salut. El mateix any 2011 es va crear també el Tribunal Eclesiàstic.

La cúria diocesana consta d’aquells organismes i persones que ajuden el Bisbe en el govern de tota la diòcesi, sobretot en la direcció de l’activitat pastoral, en l’administració de la diòcesi i en l’exercici de la potestat judicial.

La diòcesi es troba dividida en tres Zones Pastorals encomanades cada una d’elles a un Vicari Episcopal, el qual en aquell territori concret “gaudeix de la mateixa potestat ordinària que pertoca al Vicari General per dret universal”.

Zona Pastoral del Vallès Occidental i Collserola:
Arxiprestats de Terrassa, Sabadell Centre Sud, Sabadell Nord, Montcada, Sant Cugat i Rubí.

Zona Pastoral del Vallès Oriental:
Arxiprestats de Granollers, Montbui-Puiggraciós, Mollet i Montseny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa