MónTerrassa
Així era el passeig Comte d’Ègara de Terrassa
  • CA

El passeig del Comte d’Ègara (popularment conegut com el Passeig) és una via urbana del centre de Terrassa que uneix el carrer de la Font Vella (a l’oest) amb la plaça del Doctor Robert (a l’est). És notícia d’actualitat perquè comencen les obres de transformació, canvi i vianització. La seva cara es modificarà de manera radical. El passeig del Comte d’Ègara -i conegur en alguns moments copm el dels Samalers, pels arbres que hi havia- també genera polèmica per la seva denominació. Fins a quin punt es mereix un espai Alfons Freixa i Argemí, industrial i polític, cacic per excel·lència? Però també la perspmna a qui cal atribuir el naixement de l’Escola Industrial. Un debat present. I és que Alfons Sala va donar nom al salisme, el nucli dur de persones que van regir totes les institucions de poder de la ciutat durant la dictadura de Primo, el franquisme i fins i tot més enllà, i hi ha qui diu que encara resta prou viu.

Els anys 40 del segle XX

La foto que presentem és també d’una remodelació de la plaça, tot i que aquesta va ser integral. És als anys 40 del segle XX, on la zona va experimentar tot un procés de reforma urbanística ideat per Ignasi Escudé, amb la intervenció de Jaume Argemí en l’enjardinament. Malgrat la modificació de l’entorn i la construcció als números 6 i 28 de dos blocs de pisos molt elevats, el conjunt d’edificis de la banda sud manté el regust vuitcentista original. Era la primera vegada que es transformava des que va ser urbanitzat just un segle abans. el 1843, fruit del creixement demogràfic.

Articles sobre el Passeig

Secrets del passeig del Comte d’Ègara de Terrassa. Fins l’any 1870 l’Ajuntament no va arranjar el “Passeig” amb vuit rengleres de plataners joves, d’aquí el nom popular del “Passeig dels Samalers”

S’aprova la transformació radical del passeig Comte d’Ègara de Terrassa

El passeig Comte d’Ègara, un nom democràtic? Article d’opinió de Joan Tamayo Sala, advocat i president Observatori dels Drets Socials de Terrassa

El passeig és per passejar

El PSC vol que Terrassa digui si li agrada el nou passeig Comte d’Ègara

Les inoblidables fonts de xarrup de Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa