MónTerrassa
Es dispara la generació d’energia fotovoltaica a Ullastrell

Ullastrell ha vist com aquest 2023 s’ha disparat, en un 800%, la generació d’energia fotovoltaica al municipi. L’any 2019 va entrar tan sols un expedient d’aquest tipus a l’Ajuntament. Un any després, ja n’eren 7 expedients. El passat any 2021, van entrar per registre 14 expedients i l’any passat el nombre va pujar a 31 expedients.

Des del govern indiquen que d’aquesta pujada exponencial cal destacar, sobretot, “que els preus de la factura de la llum s’han apujat i és per aquests motiu que moltes persones han optat per aquesta opció d’autoconsum a casa seva”. Les instal·lacions són en major part per a habitatges unifamiliars, mentre que una ha estat implantada en una indústria i dues per a edificis municipals.

Per aquest any 2023 es preveu encara més augment d’aquest tipus d’instal·lacions, fruit de l’increment dels preus de l’electricitat i per la sensibilització de la població pel que fa a l’ús d’energies verdes.

Equipaments municipals amb plaques solars

A més, s’estan posant facilitats per apostar per a les plaques solars. El govern municipal va aprovar en les ordenances fiscals d’aquest 2023 continuar amb el foment de les instal·lacions fotovoltaiques oferint bonificacions a l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). Per aquest any, la bonificació en l’IBI ha passat d’un 10% durant 3 anys a un 20% durant tres anys.

La tendència ha estat la col·locació de plaques de poca potència, ja que el 70% de les instal·lacions és igual o inferior a 5 kW. La potencia total instal·lada entre totes les instal·lacions és de 771,26 kWp, l’any 2022 en va instal·lar 55,45kWp.

A finals del mes d’octubre de l’any passat, amb la voluntat del govern de seguir amb la revolució verda amb els edificis municipals com a exemple, es va posar en funcionament la instal·lació solar fotovoltaica del Cucut. Era el darrer dels projectes iniciats. A aquest edifici se li ha de sumar les plaques de l’Ajuntament, Punt Verd, Casal i Escola Serralavella que també s’alimenten amb energia del sol.

A més, el mateix mes d’octubre, l’Ajuntament va anunciar que es crearà una planta solar fotovoltaica d’ús compartit per a equipaments municipals i ciutadans a títol particular. Amb ajuda d’una subvenció de la Diputació de Barcelona, el sostre de la pista poliesportiva comptarà amb 180 panells fotovoltaics i una potència instal·lada de 81 kWp. Generarà anualment 108 MWh i tindrà unes bateries que serviran per acumular l’energia captada durant el dia i poder engegar l’enllumenat i el reg de la zona esportiva de nit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa