MónTerrassa
Terrassa vol comprar dues masies i l’ermita de Can Boada del Pi
  • CA

Terrassa vol recuperar l’ús de dues masies i l’ermita de Can Boada del Pi. Aquest dijous, dia 8 de setembre, l’alcalde Jordi Ballart, acompanyat de les regidores Lluïsa Melgares i Patricia Reche, han visitat el barri amb la companyia de membres de l’associació de veïns per posar sobre la taula aquelles millores que estan pendents, projectes que estan en marxa i necessitats futures.

La trobada ha consistit en un passeig per diversos punts clau: la Masia de Can Marcet i de Can Boada, l’Ermita de Can Boada, els parcs infantils, la zona de petanca i els jocs biosaludables –que recentment es va anunciar la seva rehabilitació-, finalitzant a la passarel·la de la Riera del Palau. Els veïns han pogut exposar els seus dubtes i peticions, mentre que els regidors, acompanyats dels tècnics, han explicat les darreres novetats i s’han posat el dia. Està previst que es torni a produir a finals d’aquest mes de setembre una nova reunió per abordar amb més profunditat les possibles solucions a les demandes plantejades.

Can Boada del Pi és un barri amb un patrimoni arquitectònic molt important, el qual compta amb dues masies històriques i l’ermita de Can Boada. Ballart ha assegurat que “estem treballant perquè tant les ermites com les masies passin a mans municipals i, per tant, siguin de la ciutadania de Terrassa”. Aquesta és una de les principals demandes fetes des de l’AV, recuperar l’ús ciutadà de tres edificis infrautilitzats i algun d’ells, encara en un estat precari fruit de l’abandonament.

L’Ermita del Sagrat Cor, dalt del turó, emblema de Can Boada del Pi | Aj. Terrassa

L’Ermita del Sagrat Cor, l’objecte de desig municipal

L’alcalde ha manifestat que “gràcies a la pressió que aquest govern està fent sobre els propietaris (entitats bancàries i fons d’inversió) segueix la seva rehabilitació perquè acabin sent patrimoni terrassenc”. Aquest era un dels primers passos per aconseguir que les dues masies i l’ermita tornin a lluir en la seva esplendor.

Per a Can Boada del Pi l’objecte de més desig és l’ermita. L’Ajuntament de Terrassa té sobre la taula un projecte de remodelació i així s’ha donat a conèixer als veïns, no obstant, per ara es tant des de Patrimoni com d’Urbanisme es continua estudiant la viabilitat de la compra de l’ermita i les condicions que això suposaria, ja que s’hauria d’assumir també el cost de la rehabilitació, una obra de gran envergadura. La voluntat que sigui municipal hi és, però encara no és cosa feta. Quin seria el seu futur ús encara està per veure, tot i que una de les idees és que passi a ser la seu d’una de les entitats culturals del barri.

L’ermita del Sagrat Cor de Jesús (de Can Boada) és un edifici religiós i és ben visible des de la Ronda de Ponent. És de petites dimensions, d’una nau i amb coberta amb volta parabòlica de maó pla. L’autor és una de les grans referències arquitectòniques de la ciutat, Josep Maria Coll i Bacardí. L’edifici respira modernisme i en destaca la façana principal amb un campanar sobre la porta d’accés. L’edifici ha anat perdent brillantor amb el pas dels anys, víctima de l’abandonament, i s’ha convertit sovint amb el blanc perfecte d’incívics, amb pintades reiterades a la façana i destrosses al seu entorn.

Rehabilitació de la Masia de Can Boada a Terrassa | Aj. Terrassa

Obres a la Masia de Can Boada

La Masia de Can Boada, a l’avinguda de Can Boada del Pi, va iniciar les obres de rehabilitació el passat mes de maig. Els treballs consisteixen en una reforma estructural de tot l’edifici, la reconstrucció dels forjats interiors i també la recuperació de la façana principal, que és el seu element més distintiu. També es vol consolidar els murs i evitar l’aigua en alguns espais. L’empresa Akra Infraestructuras, n’és la responsable. Després de l’obertura d’un expedient disciplinari i diverses multes per incompliments, es va forçar als propietaris a presentar el projecte de restauració i al compromís ferm d’executar les obres. Cosa que ja s’està fent.

Per la seva banda, la masia de Can Marcet -situada just davant i amb el mateix estat decadent- es trobava en un procés similar, encara pendent de revisar algunes esmenes presentades pels propietaris però amb la clara intenció que es rehabiliti.

La Masia de Can Marcet és un dels edificis que es vol recuperar | AJ. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa