MónTerrassa
L’ermita de Can Boada de Terrassa
Ermita del Sagrat Cor de Jesús | J.M.O.

L’ermita del Sagrat Cor de Jesús (de Can Boada) és un edifici religiós de Terrassa, situada a dalt d’un turó a Can Boada del PI, i fàcilment visible des de la Ronda de Ponent. És de petites dimensions, d’una nau i amb coberta amb volta parabòlica de maó pla. L’autor és una de les grans referències arquitectòniques de la ciutat, Josep Maria Coll i Bacardí. L’edifici respira modernisme.

L’absis hexagonal, està cobert amb tres voltes apuntades que s’intersequen amb la nau mitjançant arestes, i amb una finestra d’arc apuntat a cadascun dels tres pinyons de les parets de l’absis. L’obra és de maó i estucada de color blanc, vorejada amb un sòcol fet amb còdols. La façana principal presenta un campanar sobre la porta d’accés.

obra de l’arquitecte Josep M. Coll i Bacardí, construïda a principis del segle XX. És una edificació de tall modernista. El catàleg d’edificis la descriu com “ermita de 10’40 m de llargada per 4’70 m d’amplada. La nau és coberta amb una volta parabòlica feta de maó. L’absis és hexagonal i cobert amb tres voltes apuntades que s’interaccionen amb la nau mitjançant arestes, i una finestra d’art apuntat a cadascun dels tres pinyons de les parets de l’absis. L’obra és de maó i estucada de color blanc, vorejada amb un sòcol fet amb còdol de riera.” La façana té un campanar del tipus d’espadanya d’una sola campana.

L’ermita, a causa de les explanacions dels terrenys de les rodalies per procedir a la urbanització, i també per la construcció del transvasament, va quedar a dalt d’un turó, fins i tot va estar en perill de ser enderrocada i construir-hi en el seu lloc, un cop rebaixat, un bloc de pisos. En els anys seixanta passà a ser sufragària de la parròquia de la Sagrada Família, celebrant-hi missa dominical i catequesis del barri. Per donar més cabuda es va afegir un cobert davant de l’ermita, la qual cosa donava una imatge llastimosa.

Dalt el turonet, com si fos una illa, les inclemències del temps van anar reduint-lo de mica en mica.

En els anys noranta l’Ajuntament adequà l’espai i el va urbanitzar i reforçant el turó amb talussos i escales per arribar a l’ermita. També s’enderrocà el cobert davanter i es reposà la campana. Aquesta té gravada, de la mateixa fosa, la imatge d’un Sagrat Cor i l’any en què va ser bastida, el 1929.L’any 1986 la campana fou retirada i resguardada en un domicili particular, perquè uns brètols s’enfilaven a altes hores de la nit i batejaven la campana.

Durant anys al costat de l’ermita hi havia un pi. És per això que la zona es coneix com Can Boada del Pi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa