MónTerrassa
La masia de Can Boada de Terrassa, del segle XIV, recupera l’esplendor

La masia de Can Boada de Terrassa, del segle XIV, recupera, de mica en mica, l’esplendor.

Les obres de rehabilitació consisteixen en una reforma estructural de tot l’edifici, la reconstrucció dels forjats interiors i també la recuperació de la façana principal, que és el seu element més distintiu. L’edifici, que dona nom al barri, s’ubicat a l’avinguda de Can Boada del Pi. Consolidar els murs i evitar l’aigua en alguns espais han estat part de les tasques principals realitzades fins ara per l’empresa Akra Infraestructuras, que n’és la responsable.

Els treballs a la masia de Can Boada es fan de manera molt curosa

Els treballs es fan de manera molt curosa i s’aprofita tot allò antic que és possible, des de teules del sostre -les noves es porten des de Còrdova- a armaris de fusta, el terra hidràulic i les rajoles de la cuina antiga, la part del celler. També es conserven les bigues de fusta que no estaven malmeses, però la gran majoria són noves i de pi.

Per al regidor d’Urbanisme i Arquitectura, Carles Caballero, la concessió de la llicència d’obres per rehabilitar-la “va ser el resultat del compromís de l’equip de govern per garantir la conservació del patrimoni de la ciutat, incrementant l’activitat disciplinària durant el present mandat, i també de donar resposta a les reivindicacions del barri de Can Boada del Pi”.

La masia de Can Boada del Pi (a l’esquerra) i la masia Marcet 1912 | Fotos Baltasar Ragon-AMAT

Deteriorament i abandonament en què es trobaven

Davant l’estat de deteriorament i abandonament en què es trobaven, l’Ajuntament va iniciar un expedient de disciplina urbanística amb el qual es requeria als propietaris que duguessin a terme les corresponents accions d’arranjament perquè la masia estigués en òptim estat. Va ser un procés llarg, en el qual va haver-hi diversos incompliments, i es van imposar multes, fins que es va obtenir la presentació oficial del projecte de restauració i el compromís d’executar les obres. Es tracta d’una situació similar a la que es troba la Masia de Can Marcet, situada just davant, encara pendent de resolució. Ara, en procés de revisar esmenes.

La masia de Can Boada del Pi és un edifici catalogat dins l’inventari municipal i, per tant, està protegida com a bé cultural d’interès local. Data del segle XV, i l’últim ús documentat correspon a l’any 1998, en funció de taller, garatge i espai de magatzem de l’empresa constructora Copcisa.

En una tercera fase d’obres, aniran a terra tots els magatzems adjacents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa