MónTerrassa
Les restes de l’antiga fàbrica de Gasòmetre de Terrassa es conservaran
  • CA

Les restes de l’antiga fàbrica de Gasòmetre de Terrassa es conservaran. Fonts municipals han confirmat a Món Terrassa que els vestigis de les instal·lacions de l’empresa de producció de gas que va estar en funcionament des de l’any 1860 fins al 1941 no es destruiran. Queda però encara per concretar de quina manera es farà i si hi haurà un procés de museïtzació més o menys complet.

Per ara, des del govern municipal s’ha informat que aquest mes, la promotora propietària de la majoria dels terrenys, Metrovacesa, ha reiniciat els treballs de descontaminació que van ser aturats el març d’aquest 2022. Fins ara, tècnics del departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Ajuntament de Terrassa i la promotora Metrocavesa han dut a terme diferents estudis i s’ha fet una valoració de la descoberta en el camp del patrimoni industrial de Terrassa. Un cop finalitzats aquests tràmits, s’ha donat permís perquè es reprenguin les obres al solar.

Zona d’excavacions de l’antiga fàbrica de gas als carrers de Gasòmetre i Baldric | Cristóbal Castro

La urbanització d’una pastilla de 5.500 m2

Un solar que està situat entre els carrers Gasòmetre, del Pare Font, de Gibert i de Roger de Llúria, al barri del Segle XX. En total és una pastilla de gairebé 5.500 metres quadrats, i es contempla fer-hi una urbanització complerta. És a dir, s’enderrocaran els paviments existents, explanar les terres, pavimentarà els vials i espais públics i es construirà voreres i s’hi posarà mobiliari urbà. També està previst millorar la xarxa d’abastament, completar i fer noves xarxes de serveis de sanejament, d’enllumenat públic, d’electricitat (mitja i baixa tensió), de gas, de telecomunicacions i fibra òptica municipal, de recollida de residus i, també, de plantació d’arbres i de reg.

Els treballs de descontaminació es van veure paralitzats quan ja entraven a la recta final. Així doncs, d’aquí poques setmanes aquesta fase finalitzarà. Era però un pas necessari i d’obligat compliment si la promotora vol urbanitzar la parcel·la. Així ho va resoldre l’Agència de Residus de Catalunya el mes d’octubre de 2020, després d’anys de litigis entre Gas Natural, l’Ajuntament i la promotora. El 2018 es va signar un document en què l’empresa es comprometia a assumir els costos derivats tant de descontaminació com d’urbanització, i aquest acord es manté vigent.

Des del govern municipal es mostren satisfets de la “recuperació d’un terreny en desús al barri”, i que a través de finançament privat es pugui crear “un nou espai públic per a la ciutadania, amb més verd i noves zones d’esbarjo i jocs infantils”.

Així lluïen els vestigis de l’antiga fàbrica:

I per si voleu saber una mica més d’història de l’antiga fàbrica:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa