MónTerrassa
La descoberta de vestigis de l’antiga fàbrica aturen les obres de Gasòmetre
  • CA

La descoberta de vestigis de l’antiga fàbrica de gas al carrer Gasòmetre ha fet aturar temporalment les obres de descontaminació i urbanització d’aquest solar al barri del Segle XX de Terrassa. El rebaix que s’ha fet a la part central del terreny, i també en d’altres punts, han posat al descobert unes estructures soterrades i conservades de l’antic complex industrial, que va funcionar des de l’any 1860 fins al 1941. Aquestes edificacions podrien explicar com es reconduïa el gas des del seu punt d’elaboració fins als tres dipòsits que tenia la fàbrica.

Com a conseqüència de la troballa, els treballs de descontaminació total -que ja estaven a la seva fase final- han quedat paralitzats durant algunes setmanes. També s’endarrerirà la seva urbanització. I és que al llarg d’aquesta setmana, tècnics del departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Ajuntament de Terrassa i la promotora Metrocavesa (propietària majoritària dels terrenys) valoraran, de forma conjunta, quin serà el procediment a seguir i determinaran quina és la importància d’aquests vestigis dins del patrimoni històric industrial de Terrassa.

Aturada de les obres de descontaminació del carrer Gasòmetre | Aj. Terrassa


El pla de desenvolupament urbanístic del Segle XX preveia recuperar aquest terreny, des de fa molts anys en desús, de la mà de finançament privat. L’objectiu és aconseguir un espai públic per a la ciutadania, amb més verd i noves zones d’esbarjo i jocs infantils. Amb una superfície total de 5.475 metres quadrats, compren els trams dels carrers Gasòmetre, Pare Font, Gibert i Roger de Llúria, a més de l’adequació com a espai lliure dels carrers Gibert, Roger de Llúria i Gasòmetre. Les obres van iniciar-se el maig de 2021, i un dels requisits previs a executar era la descontaminació de part d’aquests terrenys, en compliment de la resolució de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de 23 d’octubre de 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa