MónTerrassa
Imatges espectaculars de l’antiga fàbrica de gas de Terrassa
  • CA

Imatges espectaculars de l’antiga fàbrica de gas de Terrassa són les que es poden veure en el solar dels carrers del Gasòmente i del Pare Font. Les excavacions arqueològiques permeten gaudir del que queda dels antic dipòsits i de les diferents estructures del recinte.

La primera vegada que s’utilitzà la combustió de gas per a il·luminar fou el 1802 a Anglaterra

La primera vegada que s’utilitzà la combustió de gas per a il·luminar fou el 1802 a Anglaterra. En aquells temps, a Terrassa, al fer-se fosc els carrers tenien llum gràcies a uns fanals alimentats d’oli, dels que Josep Ventanyol en tenia cura diàriament. Els encenia i els apagava, cobrant de l’ajuntament un sou per cadascun. Abans, els carrers s’il·luminaven per un engraellat de ferro (anomenat teier) que s’alimentaven amb llenya.

Zona d’excavacions de l’antiga fàbrica de gas als carrers de Gasòmetre i Baldric

La descoberta de vestigis de l’antiga fàbrica de gas al carrer Gasòmetre ja va fer aturar temporalment les obres de descontaminació i urbanització d’aquest solar al barri del Segle XX.

La història de la il·luminació per gas a Terrassa a:

http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2012/07/lenllumenat-gas-terrassa.html

L’enllumenat vial a Terrassa en l’època medieval era a base de rústiques torxes col·locades estratègicament en els lloc de pas constant. Després vindrien el graiellats de ferro o teieres alimentades amb llenya. Ja en els segles XVIII i fins a la meitat del segle XIX  es va col·locar fanals alimentats amb oli. Se sap que un home nomenat Josep Ventayol tenia cura diàriament d’encendre i apagar, cobrat de l’Ajuntament un sou per cada fanal. I així fins arribar a la revolució industrial.

En el Ple de l’Ajuntament de Terrassa del 7 de juny de 1854 es va debatre el projecte presentat pel terrassenc Pau Julià per instal·là als carrers de Terrassa la il·luminació a gas. La proposició fou desestimada per agosarada i perquè el consistori no disposava del pressupost necessari. Quatre anys després el vilatà Pelegrí  Negre a tornar a presentar una nova proposta que també fou rebutjada a favor de la casa Joan Vallés i cia, que va començar a instal·lar 92 fanals que es van inaugurar el dia 1 de juny de 1860.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa