Les Pastas Gallo és una marca famosa arreu del món, i líder, peró el que potser molt gent desconeix que la seva gènesi està a la ciutat de Terrassa. L’empresa commemora aquest any 2021 aquells inicis a la meitat del segle XX. I ho fa en el context del Dia Mundial de la Pasta.

L’any 1952, Josep Espona, que sis anys enrere havia comprat una indústria de farines de Rubí, traslladà la fàbrica a Terrassa, concretament en el terreny de l’antic camp de futbol, on construir l’edifici conegut com La Farinera. Els seus productes estrella eren: Sèmoles Espona i Pastas Gallo. L’any 1961 es constituïa la empresa Productos Alimenticios Gallo i els anys setanta la central es traslladà a Granollers.A finals dels noranta, l’edifici era adquirit per l’Ajuntament, on després d’una total remodelació, deixà com a testimoni del passat les dues gran sitges laterals. En el nou edifici s’instal·là l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya-ESCAC i la Societat Municipal de Comunicació- Canal Terrassa. L’espai que quedà lliure entre l’edifici i el carrer de Colom se l’assignà el nom de «Plaça de La Farinera».

Un any i un nom: 1946 i José Espona. Ell va ser l’artífex de l’arribada del blat dur a l’Estat i va convèncer els pagesos que era un conreu al que es podien dedicar.
Amb més de 90 referències, ens ionformen des de l’empresa, -entre pasta seca, fresca, salses, farines i varietats orientals Ta-Tung- avui és present en 7 de cada 10 llars i és coneguda pel 98% dels consumidors, la qual cosa reflecteix que és una de les grans marques del nostre país. Als 90, introdueix la pasta de blat dur amb verdures deshidratades, i amb el nou mil·lenni naixen e les noves varietats Sense Gluten, Integral i Llegums.

La història de Pastas Gallo va canviar amb l’arribada de la seva primera ambaixadora de marca: la Sofia Loren. Després van venior Carlos Herrera, Lydia Bosch, Ana Duato, Susana Griso i Pepe Rodríguez.