Les Pastas Gallo és una marca famosa arreu del món, i líder, peró el que potser molt gent desconeix que la seva gènesi està a la ciutat de Terrassa. L’empresa commemorava l’any 2021 aquells inicis a la meitat del segle XX. I ho feia en el context del Dia Mundial de la Pasta.
Pastas Gallo el 1952
L’any 1952, Josep Espona, que sis anys enrere havia comprat una indústria de farines de Rubí, traslladava la fàbrica a Terrassa, concretament en el terreny de l’antic camp de futbol, on es va construir l’edifici conegut com La Farinera. Els seus productes estrella eren: Sèmoles Espona i Pastas Gallo. L’any 1961 es constituïa la empresa Productos Alimenticios Gallo i els anys 70 la central es traslladava a Granollers.A finals dels 90, l’edifici era adquirit per l’Ajuntament, on després d’una total remodelació, deixava com a testimoni del passat les dues gran sitges laterals. En el nou edifici s’instal·lava l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya-ESCAC i la Societat Municipal de Comunicació- Canal Terrassa. L’espai que quedava lliure entre l’edifici i el carrer de Colom rebia el nom de «Plaça de La Farinera».
Un any i un nom: 1946 i José Espona. Ell va ser l’artífex de l’arribada del blat dur a l’Estat i va convèncer els pagesos que era un conreu al que es podien dedicar.
Amb més de 90 referències, informava l’empresa, -entre pasta seca, fresca, salses, farines i varietats orientals Ta-Tung- avui és present en 7 de cada 10 llars i és coneguda pel 98% dels consumidors, la qual cosa reflecteix que és una de les grans marques del nostre país. Als 90, introdueix la pasta de blat dur amb verdures deshidratades, i amb el nou mil·lenni naixen e les noves varietats Sense Gluten, Integral i Llegums.
La història de Pastas Gallo va canviar amb l’arribada de la seva primera ambaixadora de marca: la Sofia Loren. Després van venior Carlos Herrera, Lydia Bosch, Ana Duato, Susana Griso i Pepe Rodríguez.