Les Pastas Gallo és una marca famosa arreu del món, i líder, peró el que potser molt gent desconeix que la seva gènesi està a la ciutat de Terrassa. L’empresa commemora aquest any 2021 aquells inicis a la meitat del segle XX. I ho fa en el context del Dia Mundial de la Pasta.

Pastas Gallo
Pastas Gallo

L’any 1952, Josep Espona, que sis anys enrere havia comprat una indústria de farines de Rubí, traslladà la fàbrica a Terrassa, concretament en el terreny de l’antic camp de futbol, on construir l’edifici conegut com La Farinera. Els seus productes estrella eren: Sèmoles Espona i Pastas Gallo. L’any 1961 es constituïa la empresa Productos Alimenticios Gallo i els anys setanta la central es traslladà a Granollers.A finals dels noranta, l’edifici era adquirit per l’Ajuntament, on després d’una total remodelació, deixà com a testimoni del passat les dues gran sitges laterals. En el nou edifici s’instal·là l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya-ESCAC i la Societat Municipal de Comunicació- Canal Terrassa. L’espai que quedà lliure entre l’edifici i el carrer de Colom se l’assignà el nom de «Plaça de La Farinera».

Pastas Gallo
Pastas Gallo

Un any i un nom: 1946 i José Espona. Ell va ser l’artífex de l’arribada del blat dur a l’Estat i va convèncer els pagesos que era un conreu al que es podien dedicar.

Amb més de 90 referències, ens ionformen des de l’empresa, -entre pasta seca, fresca, salses, farines i varietats orientals Ta-Tung- avui és present en 7 de cada 10 llars i és coneguda pel 98% dels consumidors, la qual cosa reflecteix que és una de les grans marques del nostre país. Als 90, introdueix la pasta de blat dur amb verdures deshidratades, i amb el nou mil·lenni naixen e les noves varietats Sense Gluten, Integral i Llegums.

Pastas Gallo
Pastas Gallo

La història de Pastas Gallo va canviar amb l’arribada de la seva primera ambaixadora de marca: la Sofia Loren. Després van venior Carlos Herrera, Lydia Bosch, Ana Duato, Susana Griso i Pepe Rodríguez.

Comentaris

    Farrà Octubre 26, 2021 | 10:55
    Els fills del Sr. Espona van fer fonedisa l'herència catalana. El 2013 van tancar la fàbrica d'Esparreguera per traslladar la producció a Itàlia i augmentar la cordovesa. El 2017 van aprofitar el decret per treure la seu social.
    Mercè Octubre 26, 2021 | 14:18
    Pastas Gallo va fotre el camp de Catalunya el 2017 per por o pressions o les dues coses alhora
    Pol Octubre 26, 2021 | 16:10
    Sembla una metàfora a l'article, el Josep Espona original de les primeres línies esdevé després José Espona. Fa anys vaig contactar via telefònica i per escrit com és que no utilitzaven la llengua catalana en els seus envasos i etiquetes i fugien d'estudi com si aquesta qüestió no anés amb ells. Fins i tot vaig pensar que l'empresa no fos de fora, pel tracte que vaig rebre. Ara ja sabem que l'empresa va fugir definitivament i física del nostre país, primer la fabricació i després el 2017 va fer cas al borbó emèrito espanyol i també traslladà fora del país la seu social. Malauradament al nostre país hi ha massa renegats que remen sempre cap un altre país. Heus ací.
      La Mola Octubre 26, 2021 | 23:36
      No creo que ningún empresario tenga la obligación de tener su empresa en un lugar concreto. Si los propietarios de Gallo decidieron cambiar de ciudad sus razones tendrían. Es una falta de educación llamar renegado a alguien por querer vivir y trabajar en otro lugar que no sea Terrassa.Tenga usted más respeto con las decisiones de los demás.
      Vanesa Octubre 27, 2021 | 09:53
      A lo mejor cataluña se lo puso bastante dificil y no le quedo mas remedio, siempre estáis con lo mismo.
    Gonzalo Octubre 26, 2021 | 16:14
    Mucho ADN de Terrassa, pero la sede social en Córdoba. Ya no es catalana. Apa venga....hacedle boicot.
      Miquel Octubre 26, 2021 | 19:23
      Gonzalo com saps hi han molts productors de pasta..italians i catalans o poden ser espanyols sempre que no siguin anticatalans..jo ja no compro Pastas Gallo
      Pepet Octubre 28, 2021 | 20:20
      Les empreses i els diners no creuen en nacionalismes ceballuts o día fanàtics i van a on llurs diners estiguin segurs.pepet
    Jordi Octubre 26, 2021 | 18:03
    Te quelcom de veure amb el dentista Espona?
    Alberto Octubre 27, 2021 | 00:04
    El proces ha fet molt de mal i ha desprestigiat i empobrit Catalunya. Els fanatismes etnics mai acaben bé
      Anònim Octubre 27, 2021 | 19:26
      Els processos democràtics no tenen perquè fer mal qui fa mal son els que odien Catalunya i la seva llengua, presumptament el Rei es va dedicar a la feina d'ensorrar econòmicament el país català
    Valeri de Calella Octubre 30, 2021 | 10:04
    Encuentro a faltar en el reportaje una referencia a que cuando se instaló en Granollers procedía de la fábrica de pastas de Calella, que con la marca La flor del día, tenía la familia Saula.
      M. Teresa Ayora del Olmo Novembre 23, 2021 | 19:48
      Per cert les pastes Saula eren d'alló mes bones, sobre tot recordo la sèmola, que la meva mare ens feia amb allets i oli cru

Nou comentari