MónTerrassa
Terrassa tindrà un nou monument que recordarà les víctimes de la riuada

Terrassa comptarà amb un nou monument dedicat a la memòria i al record de les víctimes de la riuada que van assolar la ciutat l’any 1962. L’escultura, una planxa i una peça allargada que representa el recorregut actual de les rieres a Terrassa, portarà per nom “Marca d’Aigua” i estarà situada al Pla de la Corneta. La previsió és iniciar les obres abans que acabi l’estiu per tal que estigui llesta a finals d’any. La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, i el creador del projecte, Gabriel Verderi, han presentat els detalls del nou monument aquesta tarda a la Casa de l’Esport.

L’artista visual terrassenc, Gabriel Verderi, creador del projecte, presentant el nou monument en record a les víctimes de la riuada a la Casa de l’Esport | Laura Gómez

Com serà el nou monument en record a les víctimes de la riuada?

El projecte, que compta amb un pressupost de 84.669,60€, estarà format per diferents elements simbòlics que interactuen en un mateix espai i fan referència a “la naturalesa, el territori i el temps”, ha explicat Verderi. El primer element es tracta d’una plataforma blanca, fina i irregular de ciment forjat que levitarà sobre el terra. Damunt d’aquesta planxa s’hi col·locarà una peça de forma allargada d’acer inoxidable sorrejada que dibuixa el recorregut actual de les rieres al seu pas per Terrassa.

Aquesta peça se situarà en un angle de seixanta graus en direcció nord-est, senyalant el naixement de la riera de Les Arenes. A més a més, aquesta orientació està pensada perquè el sol s’hi reflecteixi durant el dia i crei diferents ombres, com si fos un rellotge de sol. D’aquesta manera, l’ombra reflectirà sobre el terra la forma de les rieres.

Per finalitzar, l’últim element serà un camí de llum en el terra. Una filera de llums leds s’il·luminaran i dibuixaran el mateix recorregut que farà l’ombra del gnòmon durant el dia. Aquestes llums, que s’il·luminaran durant la nit, volen recordar precisament el moment més intens de la tragèdia, la matinada del 25 al 26 de setembre de 1962.

Un camí de llums led s’il·luminarà durant la nit per recordar el moment més intens de la tràgedia, la matinada del 25 al 26 de setembre | Ajuntament de Terrassa

El monument estarà ubicat al costat de la riera de les Arenes

La ubicació no s’ha escollit a l’atzar. L’espai commemoratiu estarà situat a tocar d’una de les rieres de la ciutat -la riera de les Arenes- en commemoració a la tragèdia. Concretament, es trobarà a la confluència de dos vials situats al Pla de la Corneta, entre els barris de les Arenes, Montserrat i Torre-sana.

Ubicació exacte del nou monument per recordar les víctimes de la riuada | Ajuntament de Terrassa

La riuada, el desastre natural més important que ha patit Terrassa

Enguany farà 61 anys dels aiguats més tràgics que es recorden a la comarca i del desastre natural més important que ha patit Terrassa al llarg de la seva història. La nit del 25 al 26 de setembre de 1962 es van acumular quantitats exagerades d’aigua en poc més de tres hores -concretament 223 mm a Terrassa-, i es van desbordar rius i rieres que van assolar la ciutat. La riuada va deixar més de 800 morts, centenars de desapareguts i importants destrosses materials. Us oferim alguns vídeos de la riuada clicant en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa