MónTerrassa
La gestió del CAP Can Roca fractura el ple de Terrassa
  • CA

La gestió del CAP de Can Roca ha fracturat els partits de Terrassa. El ple municipal celebrat aquest dijous, dia 30 de juny, ha vist com el debat al voltant del futur equipament sociosanitari no trobava consens, és més, dividia encara més les posicions entre uns i altres. La proposta de resolució presentada des del Comitè d’Empresa de CST, amb el suport de FAVT i Maria Blanca, només ha comptat amb el suport explícit del govern municipal de Tot per Terrassa i ERC.

Xavier Lleonart, president del Comitè d’Empresa del Consorci Sanitari de Terrassa, ha estat el responsable de presentar aquesta moció ciutadana en què es demanava a l’Ajuntament un posicionament clar i contundent contra la decisió de Salut de separar l’atenció primària de les derivacions hospitalàries. Recordem que el CatSalut ha confirmat que el CAP Can Roca serà gestionat pel CST, però que les visites a especialistes i urgències se n’ocuparà Mútua Terrassa.

El govern de TxT i ERC al costat del Comitè d’Empresa de CST

Mentre a fora al carrer, davant de l’edifici consistorial, desenes de persones es manifestaven en defensa d’una gestió 100% pública del CAP Can Roca, a dins a la sala de plens la unanimitat no era ni de bon tros la norma. En una cosa sí que van coincidir tots els partits: en què l’obertura del futur equipament és una “molt bona notícia” per a la ciutat.

A partir d’aquí, les discrepàncies arribaven. La posició de TxT i ERC havia quedat clara uns dies abans, quan van decidir fer costat públicament a les reivindicacions del comitè d’empresa i permetre que la seva proposta no només fos escoltada al ple municipal sinó que hagués de ser votada per cadascun dels partits que conformen el Consistori. Es volia “visibilitzar” quina era la posició de cadascú. I així s’ha fet.

L’alcalde Jordi Ballart va mostrar la seva disconformitat pel “canvi de rumb” que havia pres Salut a l’hora de repartir els serveis assistencials del futur equipament. Ballart va manifestar que aquesta decisió de la gestió mixta “va en detriment del ciutadà i de la qualitat en l’atenció sanitària” i va demanar al conseller Argimon que rectifiqués i s’asseguin a parlar-ne. Al seu costat, ERC assentia i reivindicava que el CST havia de ser l’únic operador del CAP Can Roca.

Ple municipal del mes de juny a l’Ajuntament de Terrassa | TxT

L’oposició, contrària o amb matisos

Per contra, a l’oposició aquests raonaments i arguments no han obtingut el quòrum desitjat. El PSC i Cs havien presentat una moció conjunta en què defensaven que la millor opció era un model “transitori” de gestió del nou CAP. Socialistes i ciutadans han defensat que durant la posada en marxa de l’equipament, i mentre encara no estigui tot automatitzat, la manera més adequada i còmode tant per pacients com pel correcte funcionament intern seria que els usuaris poguessin mantenir els metges especialistes que tenien en el seus antics centres d’atenció primària -fossin de Mútua o del CST-. I que la idea seria “de manera progressiva”, també gràcies a la introducció de noves altes, que s’acabés finalment amb una gestió integral del Consorci Sanitari.

Es considera que d’aquesta manera, les més de 15 mil persones que passaran a formar part del nou CAP Can Roca i que pertanyien al CAP Rambla de Mútua Terrassa; i les prop de 5 mil del CST procedents de Terrassa Nord, podrien adaptar-se al nou model de manera menys traumàtica. Tanmateix, aquest model de “transició” mixta no ha agradat al govern municipal ni tampoc a Junts per Terrassa, que li han donat el seu vot contrari i no s’ha aprovat.

Per la seva banda, Junts per Terrassa ha votat també en contra de la moció presentada pel Comitè d’Empresa. Des de la formació liderada per Meritxell Lluís, es considera que el més important no és quin operador s’ocupa del CAP sinó la qualitat del servei prestada. Junts ha tancat files amb el seu conseller de Salut i ha defensat que a moltes ciutats, els centres d’atenció primària i els hospitals no pertanyen al mateix operador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa