MónTerrassa
La lluita per la gestió pública del CAP Can Roca arriba al ple de Terrassa

El Comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa continua amb el tour de force amb Salut per aconseguir que la gestió del CAP Can Roca sigui exclusivament del CST. Per això, portarà el pròxim ple municipal del mes de juny, aquest dia 30, una proposta de resolució en què insta l’Ajuntament a posicionar-se sense ambiguitats i de manera contundent per “una gestió pública integral” del futur equipament.

La moció forma part de l’ordre del dia gràcies a ser avalada pels dos grups de Govern, TxT i ERC. L’alcalde Jordi Ballart ha mostrat públicament el “suport a les reivindicacions del comitè d’empresa”, i ha volgut subratllar que aquesta decisió “no va contra de ningú, sinó a favor de reforçar el model de sanitat pública i la prestació d’un servei amb la màxima eficència, coherència i rigor”.

El líder de Tot per Terrassa ha lamentat que des de Salut, malgrat que fa un any s’assegurés que la gestió seria únicament del CST, ara s’hagi pres la decisió de manera unilateral de fer una gestió mixta, on el CAP serà a càrrec del Consorci però les derivacions hospitalàries aniran a càrrec de Mútua Terrassa. “No entenem aquest canvi de rumb, i estem convençuts que no respon a criteris assistencials ni tècnics -ja que els seus mateixos informes d’ara fa uns mesos així ho avalaven-, sinó a polítics i econòmics. Volem que Salut ens ho expliqui directament”, ha subratllat. Ballart ha manifestat que aquesta decisió de la gestió mixta va en detriment del ciutadà i de la qualitat en l’atenció sanitària i ha demanat al conseller Argimon que recitifiquin i s’asseguin a parlar-ne.

Impediments de MútuaTerrassa

El president del Comitè d’empresa, Xavier Lleonart, ha estat contundent en l’exposició de perquè s’ha decidit dur al ple municipal aquest posicionament. “Creiem que és d’interès de tota la ciutat i en defensa de la sanitat pública”, ha afirmat, per afegir que “s’està menystenint i estafat a la ciutadania de Terrassa amb tota aquesta situació que envolta la posada en marxa del CAP Can Roca. Tenim un equipament que ha costat Déu i ajuda construir i ara està paralitzat”, ha lamentat.

I ha estat clar apuntant a qui té la culpa: “Hi ha una sèrie de poders fàctics que fa que les decisions en l’àmbit de salut a Terrassa vagin sempre en detreniment de la ciutadania. MútuaTerrassa no facilita el llistat de pacients que han de ser derivats al nou CAP, tampoc el llistat de professionals que hi treballaran… Per això, el CST ens trobem que no tenim capacitat per fer les conseqúents convocatòries de personal, engegar els contractes de subministraments i arrancar de forma definitiva el CAP”.

Maltractament de Salut al CST

Lleonart creu que la data que s’ha donat d’obertura del CAP, el setembre de 2022, no es complirà. De fet, posa en dubte que s’inauguri abans de 2023. I ha carregat contra la direcció de MútuaTerrassa que l’acusa d’haver “influenciat i convençut Salut perquè ocupar-se de les derivacions hospitalàries”. 

Des del Comitè d’empresa recalquen que “en cap cas es tracta d’una decisió presa per motius assistencials. El model d’atenció sanitària del CST és integral, des que naixem fins que morim, i això facilita una traçabilitat i una atenció al pacient millor en tots els aspectes. Trencar aquesta continuïtat assistencial és perjudicial, com s’ha demostrat en altres models mixtes de CAPS, com el rubinenc de Sant Genís”.  

“No entenem que els motius econòmics o polítics passin per sobre dels drets de la ciutadania i de la defensa de la sanitat pública. Volem denunciar aquest maltractament sistemàtic de Salut cap al CST”, ha sentenciat.

La moció no només demana el ple suport de l’Ajuntament de Terrassa al model de gestió sanitària vigent, sinó també demana que s’exigeixi a Salut el “compliment de la normativa de l’administració, en el fet d’haver de concursar tots aquells serveis que no s’adjudiquin a un mitjà propi de la Generalitat -com ho és el CST-“. A més, s’insta al Consistori a “supervisar el procés d’adjudicació i oposar-se, si cal arribant als tribunals- si es detecta alguna irregularitat administrativa en el procés d’adjudicació a qualsevol proveïdor de titularitat privada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa