MónTerrassa
Salut es reafirma en l’ABS Can Roca: primària de CST i hospital de Mútua
  • CA

Salut ha anunciat de manera definitiva la decisió que s’ha pres per a la futura nova Àrea Bàsica de Salut de Terrassa: l’atenció primària recaurà en el CAP Can Roca, gestionat exclusivament pel Consorci Sanitari de Terrassa; mentre que l’atenció hospitalària (especialitats i urgències) anirà a càrrec de MútuaTerrassa. A més s’ha reafirmat en la data d’obertura del centre: a mitjans del mes de setembre de 2022.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha visitat aquest divendres dia 17 de juny l’Hospital de Terrassa, i on s’ha reunit amb representants del comitè d’empresa del CST. “Hem d’entendre que es crea de zero una nova ABS. Per això, volem deixar clar que tots els serveis d’atenció primària s’han assignat al CST. Mentre que el pacient que requereixi un especialista, una intervenció quirúrgica o tingui una urgència greu, serà atès per MútuaTerrassa”, ha sentenciat.

“No importa el proveïdor, sinó el servei”

Des de CatSalut no veuen incoherència ni cap problema en què els dos proveïdors puguin compartir l’atenció sanitària del mateix pacient. “La gran majoria d’hospitals que tenim a Catalunya no gestionen cap centre de primària. I s’entenen amb quatre o cinc operadors de Centres de Primària contínuament i sense problemes. Tenim molts territoris on tots els CAP són de l’Institut Català de Salut, però l’hospital de referència és d’un altre operador. I no passa res. Entenem que a Terrassa això pot generar molt soroll, però s’ha d’entendre que per CatSalut tot és u. No importa el proveïdor que faci el servei sinó que la qualitat assistencial”.

Perquè s’ha decidit escollir MútuaTerrassa per les derivacions a especialistes i no el CST, Craywinckel ha volgut desfer-se de teories conspiratòries. “No entrarem en discussions ideològiques. Nosaltres només mirem els resultats. Si la Mútua té uns resultats assistencials equiparables al de CST -llistes d’espera, satisfacció dels usuaris, resultats, indicadors de qualitat, farmàcia-, hem de considerar que ambdós operadors poden donar el mateix servei amb la mateixa eficiència”, ha dit.

I ha recordat que el gran gruix de pacients que conformarà la nova ABS provenen originàriament del CAP Rambla, de MútuaTerrassa. “És més fàcil en aquests moments des del punt de vista poblacional i d’atenció no generar el canvi de proveïdor en especialitats”, ha recalcat.

Interior del futur nou CAP Can Roca, a Terrassa | Lluïsa Tarrida

L’ombra del CAP Sant Genís

Craywinckel s’ha mostrat escèptica per la reticència frontal que hi ha des del comitè d’empresa del CST d’aquest sistema d’ABS. “Ells diuen que aquest model no funcionarà. Diuen que si en altres llocs no funciona, aquí tampoc. Que tenim un problema al CAP Sant Genís de Rubí -on comparteixen també CST i Mútua l’atenció al pacient-, hi estem d’acord. El que s’ha de fer és solucionar-ho. Però no l’utilitzis per fer ja prediccions de Can Roca. Si hem pres aquesta decisió des de CatSalut és perquè pensem que pot i ha de sortir bé”.

La directora afirma que el traspàs de pacients ja s’ha fet des de fa mesos. I que la contractació del nou personal per a la nova ABS es farà de forma pactada entre les dues institucions implicades i sempre amb el consens del treballador. “En els pròxims mesos hem d’anar explicant el full de ruta. Hi ha molt soroll i això no beneficia l’atenció dels usuaris. Explicar-nos bé als òrgans de govern i comitès d’empresa, i a la població”, ha sentenciat.

El Comitè d’Empresa manté l’oposició

Des del Comitè d’Empresa, Xavier Lleonart ha explicat a Món Terrassa la valoració de la reunió i s’han reafirmat amb el que ja van manifestar aquest dijous, en una roda de premsa conjunta amb els dos partits de govern. “Ens han confirmat sense pudor la decisió de derivar els pacients als especialistes de MútuaTerrassa. I ho han fet sense cap argument assistencial que ho justifiqui malgrat que els ho hem demanat de forma explícita”. Lleonart considera que aquesta decisió ha estat motivada per gestions extra sanitàries, ja sigui “de despatx, de direcció o de política”, i ha afegit que “considerem que hi haurà 5 mil pacients -els que actualment són de CST i aniran al nou CAP Can Roca- que en sortiran clarament perjudicats”.

Des del comitè no es mostren gens conformes amb les explicacions de Salut i asseguren que “plantarem batalla. Sabem que revertir aquesta decisió ja és molt complicat, però hem volgut recalcar-li a la directora que ho fa amb la ferma oposició dels agents socials i veïnals”.

Lleonart ha recordat que no només és una protesta des dels treballadors sinó que compten amb el suport de Marea Blanca, AV Can Roca, i els dos partits que actualment governen, TxT i ERC. “Els temps donarà o traurà la raó, però la sensació que tenim és que els importa ben poc si funciona o no, ni la qualitat assistencial del pacient. Això no va d’egos, sinó que considerem que es comet un error molt greu d’assistència sanitària motivada per uns interessos econòmics i polítics que no tenen res a veure amb l’atenció assistencial”.

Per ara, el pròxim pas és que la moció presentada es debati a l’Ajuntament i s’obtingui el màxim de suport dels partits. A partir d’aquí estan previstes diverses reunions amb interlocutors socials per establir un full de ruta i les noves accions a emprendre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa