MónTerrassa
Cau una banda criminal instal·lada a Terrassa que minava criptomonedes
  • CA

Mossos d’Esquadra han desmantellat una banda criminal que es dedicava a minar criptomonedes des de Terrassa. En total, s’han detingut tres persones, dos homes i una dona, de edats compreses d’entre els 25 als 49 anys, com a presumptes autors d’un delicte de simulació de delicte, apropiació indeguda i defraudació de fluid elèctric. Dos dels arrestats van quedar en llibertat després de declarar a comissaria, amb l’obligació de presentació davant del jutge quan siguin requerits, mentre que el tercer ja ha passat a disposició judicial davant del Jutjat d’Instrucció de guàrdia, que va decretar llibertat amb càrrecs.

El que cal per poder ‘minar’

Minar criptomonedes, que és un concepte nou vinculat a la creació d’aquesta mena de monedes intangibles que han de passar una supervisió amb blockchain. És un procés tecnològic complex que es pot resumir, de manera simplificada, dient que els miners necessiten validacions múltiples d’altres participants en la cadena (chain) perquè les criptomonedes que extreuen es puguin fer servir. A canvi, aquests validadors obtenen una compensació, una mena de comissió, de manera que en la mateixa validació acaben fent generar (minant, extraient) més criptomonedes. Per fer això es necessiten aparells informàtics cars i un alt consum d’electricitat. I això és el que havia resolt a la seva peculiar (i delictiva) manera el protagonista d’aquesta història.

Un estrany robatori

La investigació de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Terrassa va iniciar-se el 12 de setembre de l’any passat, quan va tenir lloc un robatori amb força a l’interior d’una casa de Viladecavalls. Els autors van introduir-se al domicili forçant l’entrada, i un cop dins, se’n van endur diferents equipaments informàtics, destinats a la mineria de criptomonedes. Estaven valorats en més de 200 mil euros. Al dia següent, els investigadors van saber que els equips eren d’una empresa que els havia prestat temporalment a un dels seus treballadors perquè estaven fent obres a les seves instal·lacions.

Un treballador sospitós

Però a mesura que indagaven més en el robatori, els agents van començar a sospitar que podia haver estat simulat. Les sospites van créixer quan van saber que l’empleat -suposada víctima del robatori- va canviar de domicili, marxant de Viladecavalls a un pis que tenia a Terrassa. Un cop localitzat aquest nou domicili, els Mossos van detectar un consum fraudulent d’electricitat. Finalment, el dia 17 de febrer, es va organitzar l’operatiu d’entrada i perquisició del domicili terrassenc.

Va ser així com a a l’interior hi van trobar tots els equips informàtics sostrets, que estaven funcionant a ple rendiment minant criptomonedes i connectats fraudulentament a la xarxa elèctrica. Durant l’escorcoll es va detenir el treballador i dues persones més que l’acompanyaven, com a presumptes autors d’un delicte d’apropiació indeguda i defraudació de fluid elèctric. A més, a l’empleat també se l’acusa d’una simulació de delicte per denunciar falsament un robatori. Tot el material informàtic recuperat va ser lliurat als seus legítims propietaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa