La comissió per a les residències públiques, juntament amb la FAVT, Marea Blanca i el Moviment per unes pensions dignes convoquen a la ciutadania el pròxim dilluns, dia 9 de desembre, a les 10.30h a la plaça de l’Aigua de Terrassa per dur a terme una manifestació. El lema és “Residències públiques ja!” i el recorregut finalitzarà al final de la Rambla de Francesc Macià.

L’any 2025, el 7% de les persones entre 65 i 80 anys i el 40% de les majors de 80 patiran dependència, segons les projeccions demogràfiques oficials. Sense comptar les persones de menys edat que pateixen dependència deguda a una discapacitat física o intel·lectual. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any passat, el 2018 a Terrassa, la tercera ciutat més gran de Catalunya, 36.336 persones tenien més de 65 anys. De la mateixa font i per el mateix any 5.905 persones tenien més de 85 anys. Segons aquestes càlculs el 18% de les persones mes grans de 65 anys eren dependents, és a dir, a Terrassa més de 6.500 persones.

El cost mitjà d’una plaça de residència per a avis a Catalunya és de gairebé 2.000 € mensuals. En residències privades d’alt nivell, el preu es dispara força més. Des de la Comissió Residències Públiques alerten que “les residències d’avis són un gran negoci a l’alça en què els fons voltors han fixat la seva vista. Això explica que apareguin productes financers destinats a la gent gran amb l’objectiu, precisament, de pagar l’estada en una residència, com ara les hipoteques inverses, propiciant un nou tipus d’estafa a gran escala”. L’entitat subratlla que en el cas de les residències públiques, “el gran problema és la llista d’espera, que a tancament del 2017 sumava a Catalunya gairebé 18.500 persones pendents d’accedir a una plaça, més de 500 a Terrassa”.

A més, alerten que la situació “és tant greu que ja han sorgit establiments il·legals que pretenen donar aquest servei sense cap garantia ni control per part de les administracions”. Davant d’aquesta problemàtica, l’entitat -juntament amb la resta d’associacions convocants- volen fer arribar a l’Ajuntament de Terrassa les seves queixes i propostes, ja que és “el govern local qui ha de donar suport i estar al capdavant de les reclamacions de les necessitats de la gent gran de la ciutat”.

Les reclamacions són:

1. Que realitzi un estudi seriós i actualitzat de les places a les residències privades i públiques i en faci públiques les dades concretes.

2. Que elabori un pla d’acció i de futur per a la gent gran i les persones dependents.

3. Que supervisi l’execució de les obres de remodelació i ampliació de la Residència Pública de Mossèn Homs per part de la Generalitat i la seva immediata posta en marxa.

4. Que insti a la Generalitat a la licitació i construcció de la Residència Pública a Sant Pere Nord.

5. Que reclami a la Generalitat el projecte i construcció de la residència pública a Ca n’Anglada, la seva licitació i construcció.

6. Que vetlli especialment per la construcció de la residència per a persones amb problemes de salut mental.

7. Que cerqui i inspeccioni les residències “il·legals” que han sorgit, per comprovar si compleixen TOTS els requisits exigibles.

Nou comentari