MónTerrassa
Protegir la vinya del cep El Terrassench dels senglars i incívics

L’Ajuntament es proposa protegir la vinya del cep El Terrassench de l’atac dels senglars i dels incívics. Per això, per tal d’evitar danys siguin causats per humans o animals, el govern ha iniciat la licitació per reforçar el tancament de la finca vitícola de Mossèn Homs. També es busca d’aquesta manera “garantir el rendiment de l’expolotació”.

En aquest sentit, des dels serveis de Medi Ambient han redactat una memòria tècnica amb l’objectiu de “reparar i reforçar el tancament”, que consistiria en la reparació dels forats del tancament existent i en reforçar-lo. Les obres tenen un pressupost de poc més d’11.500 euros (sense IVA), i tindran un termini d’execució d’1 mes. Hi ha tres empreses que s’han presentat al concurs i s’espera que en els pròxims dies s’informi de la guanyadora. 

El Terrassench, un projecte que arrenca el 2021

Va ser el passat mes de gener d’enguany que es van plantar 300 ceps de Terrassench sobre un sòl franco-argilós de peus Richter 110 i 41B. Un projecte impulsat pels enòlegs Joan Rovira i Jaume Àrboles que espera poder posar Terrassa al mapa de la vinya i el vi, gràcies a aquesta varietat autòctona. A banda dels 300 cepts Terrassench, també s’han plantat 1000 ceps de cadascuna de les varietats de raïm negre Garnatxa i Sumoll i de raïm blanc Garnatxa, Picapoll i Malvasia.

Per assegurar la seva supervivència, amb previsió a les temporades de sequera, es va instal·lar un reg de degoteig superficial. I la primera verema s’espera que arribi el setembre de 2026. 

Aquesta voluntat per recuperar el passat vitivinícola de la ciutat i de la comarca va arrencar el 2021, quan l’Ajuntament va anunciar que aprofitaria una de les parcel·les de Mossèn Homs, situada dins de l’Anella Verda, per a plantar el cep autòcton. L’arrendatari es fa càrrec del manteniment de la vinya mentre que l’Ajuntament és el responsable d’assumir les despeses de preparació de la parcel·la, la plantació i del manteniment de l’entorn. El contracte té una durada de 10 anys, prorrogable fins a un màxim de 30.

El cep del Terrassenc és vigorós i dóna un raïm negre, de gra atapeït color verd fosc abans de la maduració i resistent al fred i a les plagues.

Primera plantació del cep Terrassenc a la finca privada de Can Font de Gaià de Terrassa | Cristóbal Castro

La primera ampolla de 100 anys del Terrassench

MónTerrassa va tenir l’oportunitat de ser en l’obertura de la primera ampolla de 100 anys. I podem dir que promet, i molt, com va quedar clar i pots llegir aquí. Ramon Roset Morera, Sommelier, ànima de @tastaemocions, director dels Premis Vinari, subdirector del Vadegust, cap de redacció del Vadevi.cat i subdirector del Vadegust.cat, va posar la nota professional, i va donar el seu parer. I aquí us oferim la nota de tast.

La finca de Can Font de Gaià, amb la marca Barrancs de Gaià, se suma com una iniciativa privada dins del projecte de l’Ajuntament de Terrassa de recuperació del cep autòcton. Es tracta d’una varietat de raïm negre, recuperada per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Hi ha referència escrita sobre el Terrassench que data de lany 1459 i a finals del segle XIX va desaparèixer com a conseqüència de la plaga de la fil·loxera.

Comparteix

Icona de pantalla completa