MónTerrassa
Pictogrames per fer accessibles a tothom les zones d’oci de Terrassa
  • CA

Aquest dilluns, dia 21 de novembre, s’han col·locat diversos pictogrames per fer més accessibles les zones d’oci de Terrassa. El projecte, impulsat per les escoles Heura i Joaquima de Vedruna, s’ha iniciat al centre comercial Parc Vallès. Alumnes dels dos centres educatius han estat aquest dilluns al matí enganxant els dibuixos en un total de 43 establiments. L’acte ha comptat amb la presència i participació de la regidora d’Accessibilitat i Capacitats Diverses, Mònica Polo, i la gerent del Parc Vallès, Núria Gàndara.

Es tracta d’una iniciativa pionera a l’estat espanyol i s’ha pogut realitzar gràcies a l’empenta d’aquests joves estudiants, de primer cicle de secundària del centre d’educació especial Heura, i de cinquè de primària de l’escola Joaquima Vedruna. Són pictogrames que han estat dissenyats per Arasaac i que es col·loquen en els accessos dels locals.

Infants de la Joaquima Vedruna enganxant els pictogrames | Aj. Terrassa

D’aquesta manera es vol facilitar la comunicació per aquelles persones que tenen dificultats de comprensió. És a dir, entre d’altres, per al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, amb problemes de salut mental, persones grans amb deteriorament cognitiu o infants i nouvinguts a la ciutat i al país. A través dels dibuixos es millora l’accessibilitat cognitiva i ajuden a associar quin tipus d’establiment és: restaurant, botiga, empresa…

Des de l’Ajuntament, ja s’ha avançat que la voluntat és “fer extensible aquest projecte a tots els barris de la ciutat”, per tal que totes les zones d’oci o eixos comercials disposin d’aquests pictogrames cognitius.

Pictogrames als passos de vianants de Terrassa | Aj. Terrassa

Pictogrames en passos de vianants i transport públic

No és la primera iniciativa realitzada a Terrassa encarada a millorar l’accessibilitat. A finals de l’any passat, es van dibuixar pictogrames en 146 passos de vianants pròxims a l’entorn dels centres educatius imatges que pretenen posar en alerta a l’hora de creuar-los. És a dir, incrementar la seguretat vial a tots els col·lectius amb dèficit cognitiu. El disseny era de TEAVIAL i era una mesura que anava acompanyada de la potenciació dels “camins escolars”.

Aquesta acció es complementa amb la duta a terme poc temps abans amb l’ús de pictogrames per recordar o fer entendre les normes bàsiques dins del transport públic urbà. Els autobusos de Terrassa ja compten amb pictogrames de llenguatge fàcil i senzilla comprensió tant a les parades d’autobusos, com també a les portes d’entrada i a les portes de sortida. Són missatges concrets com: fer cua, com validar un bitllet, o com demanar que l’autobús s’aturi a una parada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa