MónTerrassa
Quan i per què es va posar una Moreneta al Raval de Terrassa és la pregunta
  • CA

Quan i per què es va posar una Moreneta al Raval de Terrassa és una de les grans preguntes que resten pendents de resoldre. La imatge tornarà a lluir a partir del dia 3 de febrer de 2023 a les 12 del migdia, en una festa on hi haurà el bisbe Salvador Cristau, representants de la basílica-catedral del Sant Esperit i l’alcalde Jordi Ballart. Per les fotografies antigues queda molt clar que a principis del segle XX ja hi era. Però no se sap, i potser no se sabrà mai de manera exacta, quan s’hi va posar per primer cop i per quina raó. Ni perquè va ser en una finca privada. El 2019 es va retirar de la seva capella, on romania des de 1947.

La Moreneta que es troba ubicada a la façana de la Casa Gros | Lluïsa Tarrida
La Moreneta que es trobava ubicada a la façana de la Casa Gros | Lluïsa Tarrida

En el nou edifici que s’ha construït en un dels rovells de l’ou de la ciutat s’hi ha reservat un petit espai per tornar-hi a posar la Moreneta, amb una coberta de vidre i preparada per resistir el pas del temps i les inclemències meteorològiques. La peça roman ara a les instal·lacions de Finques Llaberia-Puigbó, que en el nou immoble del Raval ha volgut mantenir part de la seva història, en la forma i en alguns elements de la façana, recorda Pepe Berenguer.

La Moreneta era a la vista de tothom. Això no obstant, a més d’un li havia passat desapercebuda, i potser ara serà més coneguda. Només caldrà aixecar una mica la vista. I gaudir de la Santa Imatge. La Mare de Déu de Montserrat en Majestat i l’Infant Jesús assegut. L’octubre de 2022 es va fer la celebració dels 75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

La Moreneta del Raval desapareix de la vista unes setmanes
La Moreneta quan es va baixar de l’edifici

El nou edifici ocupa el que havia estat la Casa Gros (o Bosch de Basea), una casa de mitjans del segle XVIII, tot i que va ser reformada als anys 60. Conservava la tipologia tradicional de les façanes populars del divuit, amb balcons al primer pis i petites finestres balconeres al segon, i cornisa de coronament. La nova construcció manté bona part del disseny antic, i juga perfectament amb el que queda del Raval més tradicional. L’arxiver i historiador Joaquim Verdaguer, ja traspassat, ens va explicar que en el número 26 del carrer hi va haver la Posada del Centro, i si vols saber més coses del Raval clica aquí. Potser la Moreneta s’hi va posar per protegir la gent que s’hi allotjava? Una hipòtesi més a tenir en compte.

La Moreneta del Raval desapareix de la vista unes setmanes
La Moreneta del Raval

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa