MónTerrassa
Desenes de nens afectats per la processionària en un parc de Les Fonts

Desenes de nens han quedat afectats per la processionària del pi després d’estar jugant en un parc de Les Fonts. El passat 31 de març, els monitors del servei de menjador amb l’acompanyament de l’AFA, del centre educatiu ubicat a Sant Quirze del Vallès van sortir d’excursió al Parc de la Depuradora. Aquesta zona verda està ubicada al nucli de Les Fonts que pertany a Sant Quirze però es troba entre Terrassa i Rubí, i està gestionat per l’Ajuntament de Terrassa.

Era una sortida per celebrar que es posava punt i final al segon trimestre i de comiat per les vacances de Setmana Santa. “Ens ho vam passar genial però vam haver de marxar abans d’hora del parc perquè hi havia moltes erugues processionàries, i alguns nens i monitors van començar a patir reaccions al·lèrgiques”, manifesten en la instància que han presentat aquesta setmana al Registre General de l’Ajuntament de Terrassa i que ha publicat a les xarxes socials l’entitat SOM Les Fonts.

Diversos infants van mostrar símptomes pocs minuts després d’estar jugant al parc, mentre que d’altres la reacció va arribar més tard. Sigui com sigui, “com a resultat, menys de 24 hores després quasi molts nens de l’activitat tenen erupcions cutànies, irritacions i al·lèrgies”, lamenten des de l’AFA.

L’Associació de Famílies de l’escola Pilarin Bayés han demanat al Consistori egarenc que “es facin les accions pertinents i necessàries per poder gaudir d’aquest espai del poble amb total tranquil·litat”. L’incident s’ha donat a conèixer a la resta de famílies i veïns, perquè es demana precaució si es va al Parc, i també perquè facin tots junts pressió per reclamar una solució.

Símptomes i consells davant la processionària

“Hem de ser conscients de que aquest insecte és perillós pels nens i per les mascotes, per les que pot arribar a ser mortal”, recorda l’entitat veïnal. I així és. Ara fa uns dies, des de Món Terrassa també ens fèiem ressò de la preocupació de veïns dels barris de Can Palet i de Can Jofresa per la presència d’aquest bitxo a parcs i places.

Per a les persones, el principal problema radica en el contacte amb els pèls urticants que es dispersen i floten per l’aire. Això pot provocar irritacions a la pell, nas i ulls, en forma de picor. Si es produeix un contacte directe amb l’eruga, el pèl es clava a la pell i pot donar una reacció al·lèrgica en forma d’urticària (lesions eritematoses a la pell) i en algunes ocasions poden produir una inflamació de la via respiratòria ocasionant dificultat al respirar. L’afectació cutània és la més freqüent, les lesions es localitzen a les zones exposades de la pell, com el coll i les extremitats. Les lesions apareixen després del contacte i desapareixen en hores o pocs dies.

Però els animals són també una de les víctimes preferides de la processionària. Es reconeixen fàcilment perquè acostumen anar en fila o s’amunteguen. Com que sovint és incontrolable on posen el morro o les potes els gossos, cal estar atent als símptomes que en els animals són molt més evidents i ràpids de detectar: hipersalivació, es rasquen massa i massa sovint, dificultat respiratòria, nerviosisme, irritació i/o inflamació de la pell, úlceres i ampolles, a més d’un possible augment de la llengua o canvi de color (en el cas que n’hagi ingerit alguna).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa