MónTerrassa
25 nous contenidors taronges per incrementar la recollida de tèxtil

Des de fa uns dies s’ha iniciat la instal·lació de 25 nous contenidors taronges per incrementar la recollida de tèxtil a Terrassa per part de l’empresa Formació i Treball, Empresa Inserció SL. En total, repartits pels diferents barris de la ciutat se n’hi podran trobar 95, de dedicats al reciclatge de roba i calçat.

D’aquesta manera, Terrassa arribarà a una ràtio d’un contenidor per cada 1.858 habitants, superant la d’un contenidor per 2.347 habitants que tenia fins ara. L’objectiu però és anar més enllà i ampliar la xarxa fins als 174 en els pròxims anys. A més, cal recordar que a les deixalleries municipals de Can Casanovas i Can Barba també s’hi pot portar aquesta fracció, així com a les deixalleries mòbils. La voluntat és aconseguir a una ràtio d’un contenidor per cada 1.500 habitants màxim, com s’estipula dins del Pacte de la Moda Circular.

Punts on s’instal·len els nous contenidors:

  1. Aurora – Vallparadís
  2. passeig del Vint-i-dos de Juliol – Beethoven
  3. Mare de déu dels Àngels – Montserrat
  4. Mas Adei – Terol
  5. plaça del Triomf
  6. Fra Bonaventura Gran amb Plaça del Tint
  7. plaça Rosa Turu
  8. plaça Alcalde Morera
  9. plaça Nova
  10. Marconi – Isaac Peral
  11. ctra Rellinars – passeig del Vint-i-dos de Juliol
  12. plaça Ricard Camí
  13. Baltasar Ragon amb Galvani
  14. Alaba – parc Guernika
  15. avinguda Jaume I – Pintor Huguet
  16. Abat Marcet-Independència
  17. ctra. Rellinars-Adra
  18. plaça Comte Guifré
  19. av. Àngel Sallent – Dr. Salvà
  20. Vinyals amb ctra Montcada
  21. Ample amb ctra Rellinars
  22. av. Parlament
  23. Ronda Ponent – Dulcinea
  24. Ancianitat – Muncunill
  25. Creu Gran

A la tardor, bonificacions per dur roba a reciclar

Des del 2019, la recollida selectiva de residus d’aquesta fracció a Terrassa està estabilitzada al voltant dels 680 tn i els 3 kg per habitant i any. No és una mala xifra, ja que ens situa com al tercer municipi que més roba recull de tot Catalunya, només per darrere de Barcelona i Mataró. Però no és suficient.

La ciutat compta amb aquests contenidors taronges des de l’any 2012 i la gestió corre a càrrec de Formació i Treball, Empresa d’Inserció S.L., que treballa per a la integració social, el desenvolupament personal i la sostenibilitat. El material que recullen el gestionen de manera responsable, de manera que la roba que està en pitjors condicions la separen per reciclar i obtenir noves fibres i, la resta, la classifiquen perquè tingui una segona vida.

Això canviarà el 2025, quan la recollida selectiva d’aquesta fracció correspondrà exclusivament als municipis. Es pretén d’aquesta manera deixar de veure el residu tèxtil com un acte benèfic per convertir-lo en un actiu de l’economia circular. En vistes a aquest canvi de model, l’Ajuntament iniciarà a la tardor una campanya específica per incentivar-ne la recollida, i ho farà amb una bonificació de la taxa de residus per l’aportació de roba usada realitzada.

L’adhesió de Terrassa al Pacte de la Moda Circular s’alinea amb els objectius fixats el Pla de Residus 2018-2030 per avançar cap al residu zero, treballant per gestionar millor les deixalles en el context actual d’emergència climàtica. En el cas dels residus tèxtils, el Pla contempla que l’any 2030 caldrà recollir a Terrassa de manera selectiva, com a mínim, el 35% en pes de la fracció tèxtil i calçat generada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa