MónTerrassa
En marxa les obres de rehabilitació de la xemeneia Saphil de Terrassa
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat aquesta setmana els treballs de rehabilitació de la xemeneia Saphil, patrimoni industrial de la ciutat situada a la plaça de l’Anònima. Les obres van a càrrec de Recop restauracions arquitectòniques SL i tindran una durada aproximada de tres mesos amb un pressupost de 112.454,21€ més IVA.

Les actuacions es realitzaran tant en l’interior com en l’exterior d’aquest element i consisitiran en: susbtituir els reforços metàl·lics existents per nous reforços de fibra de carboni, material que té un millor comportament en exteriors i requereix menys manteniment; es repararà el mur de la xemeneia, rejuntant i substituint les peces en mal estat, es cosiran les esquerdes i es consolidaran els rètols; es netejarà el mur tant per l’exterior com per l’interior i s’hidrofugarà per la cara exterior; es realitzaran tasques de manteniment al barret de la xemeneia, al parallamps, es farà una nova instal·lació d’enllumenat interior per inspeccions i es col·locarà una nova escala d’accés a l’interior. Per a dur a terme les obres, s’està utilitzant una bastida especial que permet treballar amb seguretat i s’ha delimitat l’espai de l’obra amb tanques al voltant de la xemeneia.

Justament ara fa uns dies, Món Terrassa es va fer ressò de les queixes dels veïns de l’estat de deixadesa i d’inseguretat en què es trobava la plaça:

Una mica d’història

L’11 de desembre de 1919 es va constituir a Terrassa la Societat Anònima de Pentinament i Filatura de Llana (SAPHIL). Era el producte de la fusió de quatre empreses estameres: Francesc Salvans, Joan Salvans i Pascual, Fills d’Enric Torrella i Francesc Massana (ex-Niquet). Aquestes quatre empreses del ram de la llana es van fusionar per fer front a la crisi econòmica causada per l’acabament de la Primera Guerra Mundial i la desaparició sobtada de les comandes per part dels països bel·ligerants. Saphil, coneguda popularment com l’Anònima, transformava la llana en brut en filatura.

La fotografia correspon a deu anys després de la seva creació i coincidint amb una primera reforma de l‘antic edifici industrial de Terrassa, protegit ara com a bé cultural d’interès local. Un conjunt fabril d’estructura complexa, format per diverses construccions que abastaven part de dues illes situades a banda i banda del carrer de Galileu, entre els carrers de Vázquez de Mella, Martín Díez, Fra Bonaventura Gran, Arquimedes i Pi i Margall. Contenia elements de diverses èpoques i estils; tanmateix, hi destacava l’edifici amb façana al carrer de Galileu, que mostrava elements del vocabulari clàssic, a més d’un espai enjardinat ubicat en la cantonada dels carrers Vázquez Mella amb Pi i Margall. Actualment, se’n conserva només la xemeneia, de 36 metres d’alçada i construïda l’any 1961 amb les lletres SAPHIL, i un parell de naus.

Amb el tancament de l’empresa Sociedad Anònima del Peinaje e Hilatura de Lana l’any 1991 (la Saphil, o l’Anònima), al carrer de Galileu, i la posterior requalificació d’aquesta zona urbana, les quadres a redós de la xemeneia van ser enderrocades i l’espai es va transformar en la plaça de l’Anònima, deixant, al seu bell mig, la xemeneia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa