MónTerrassa
El govern de Terrassa descarta municipalitzar el SAD i proposa alternatives

El govern de Terrassa ha descartat la municipalització del Servei d’Atenció Domiciliària basant-se en l’informe elaborat per tècnics, en el qual s’indica el resultat negatiu de la seva viabilitat. D’aquesta manera, s’assegura que l’Ajuntament de Terrassa no pot fer front al cost que suposaria incorporar tota l’estructura logística i de recursos humans que implica aquest servei. “No el podem municipalitzar”, ha manifestat el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque, i així ho ha transmès a les representants de les treballadores familiars amb qui es va reunir recentment.

Tanmateix, el govern municipal busca solucions per minimitzar les condicions laborals “molt dures” a què es veuen sotmeses les treballadores familiars. Com? Millorant els requisits en els plecs dels concursos públics. “Per primera vegada a la història d’aquesta ciutat ens hem posat a treballar i a consensuar de la mà de les treballadores i els comitès per tenir uns plecs d’ajuda a domicili que cobreixin i millorin les necessitats laborals”, ha exposat el regidor. D’aquesta manera, es pretén evitar que “les empreses que només busquen el benefici econòmic vinguin a complir les seves expectatives de negoci per damunt de tot en aquest àmbit tan sensible”, aclareix i afegeix que “també fiscalitzem i perseguim les faltes de les empreses com mai s’ha fet, perquè no estiguin còmodes explotant les treballadores o atenent-les malament”.

Detecció i sancions per masclisme i racisme

Així, des del govern municipal es comprometen que en la pròxima licitació, des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa s’anirà “en contra, amb tot el que sigui possible, cap a aquest tipus d’empreses sense vocació ni escrúpols. I sí a favor de cadascun dels detalls que ens han demanat les treballadores en les diverses reunions que hem anat fent”, sentencia Duque. I no és l’únic compromís que s’ha pres, també s’ha acordat establir “mecanismes perquè situacions de masclisme i racisme que pateixen tantes dones treballant, es detectin i se sancionin”.

A Terrassa hi ha actualment comptabilitzades 300 treballadores familiars, les quals donen servei a prop de 1.700 persones que tenen dificultats funcionals a l’hora de realitzar les activitats de la vida quotidiana. Amb la pandèmia, les condicions laborals d’aquest col·lectiu van aflorar en més força i les treballadores van realitzar diversos actes de protesta per fer-se escoltar. La darrera de les quals va tenir lloc el passat mes de febrer a Barcelona, on una representació de les TF de Terrassa van reivindicar la municipalització del servei, així com la valorització de les cures com a responsabilitat social.

Des de la Xarxa SAD Terrassa tanmateix es continua considerant que la municipalització “és l’única manera d’aconseguir un servei públic d’atenció just, ètic, segur i de qualitat”. Aquesta és la seva aposta, i tot i participar en les reunions per millorar els plecs dels concursos, la mantenen.

Treballadores del SAD reclamant la municipalització del servei a Terrassa | javier Díaz

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa