MónTerrassa
El SAD demana la municipalització del servei
  • CA

Una trentena de treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) s’han reunit aquesta tarda al Raval de Montserrat de Terrassa per demanar la municipalització del servei. Durant la concentració, convocada per la Xarxa Ciutadana de Terrassa per la Municipalització de tots els Serveis Públics -una nova plataforma per aconseguir un servei 100% públic-, s’ha presentat la campanya per municipalitzar el servei i s’ha llegit un manifest en contra la subcontractació de privats.

La pluja no ha aturat les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària que s’han reunit -primer a la Torre del Palau per refugiar-se de la pluja, i després al Raval de Montserrat- per reclamar els seus drets fonamentals com a treballadores, una garantia que només es pot tenir amb una “gestió directa i pública des de l’Ajuntament de Terrassa” i no amb una “subcontractació a tercers privats”. Les treballadores han fet sentir la seva veu per tot el Raval amb crits com “Ballart, Ballart, escucha, el SAD esta de lucha” o “El SAD no se vende, el SAD se defiende” i amb pancartes on es demanaven unes condicions laborals dignes, un servei públic al 100% i el rebuig al Projecte Illa.

Aquest Projecte Illa és un nou projecte que obligaria les Treballadores Familiars a ser elles mateixes qui organitzin i coordinin els serveis, augmentant el temps de feina i la responsabilitat, però sense cap remuneració a canvi. És a dir, un nou model que s’intenta implementar sota un pressuposat “voluntarisme” de les treballadores” que l’únic que pretén és “jugar amb les nostres necessitats”, critiquen.

Les empreses a les qual l’Ajuntament va externalitzar el servei “son empreses que operen en borsa i amb cap voluntat o vocació d’atenció a les persones. Han demostrat sobradament la seva ineficiència en la prestació del servei, ja que a més de la precarietat laboral a la qual sotmeten les treballadores, les persones usuàries son tractades com a un objecte mercantil més, ignorant les seves patologies i necessitats especials i diverses”, denuncien des del SAD. El Servei defensa que l’únic objectiu d’aquestes empreses és el benefici empresarial que aconsegueixen retallant la qualitat del servei i explotant les treballadores, i que la seva única aportació és la de fer de mitjanceres entre les 1.700 persones usuàries i les 300 Treballadores Familiars, que són les úniques que realitzen el treball.

En aquest sentit, el SAD exposa: “Cal dir prou al mercadeig amb els nostres drets. Prou al negoci amb les nostres necessitats. Prou al lucre privat en mans d’empreses que no compleixen els mínims de dignitat i garantia dels drets humans que no ofereixen un servei de qualitat, que esclavitzen les treballadores i que vulneren els seus drets laborals més bàsics. Les persones no som mercaderies”.

Per tot això, les associacions, entitats i ciutadanes de Terrassa que subscriuen el manifest demanen i exigeixen el següent:

PRIMER: Que l’Ajuntament de Terrassa es comprometi fermament amb uns serveis públics de qualitat, de titularitat, gestió i provisió 100% pública, amb la participació activa d’usuàries i treballadores com a garantia de drets universals, d’un bon servei a les persones usuàries i d’unes condicions laborals dignes per a les Treballadores Familiars.

SEGON: Que l’Ajuntament de Terrassa, amb la participació de les treballadores i la ciutadania organitzada de la ciutat, iniciï de forma urgent el procés per a re-municipalitzar el Servei d’Atenció a Domicili. Entenem que per garantir els drets fonamentals de la ciutadania, la millor fórmula de prestació dels serveis públics és la GESTIÓ DIRECTA I PÚBLICA DES DE L’AJUNTAMENT i no pas la subcontractació a tercers privats.

TERCER: Que mentre duri aquest procés fins a la municipalització total, l’Ajuntament NO SUBCONTRACTI AMB EMPRESES O ORGANISMES QUE NO GARANTEIXIN UN MÍNIM COMPLIMENT DE LA NORMATIVA DELS DRETS HUMANS, LES NORMATIVES LABORALS I LA QUE REGULA LA TRANSPARÈNCIA I EL BON GOVERN. Que s’abandoni definitivament la idea d’implementar el Projecte Illa, o qualsevol altra mesura que suposi una sobrecàrrega sense remuneració per a les Treballadores Familiars, a la ciutat de Terrassa.

QUART: Que hi hagi només una licitació abans de la municipalització del servei, que aquesta sigui d’una durada màxima d’un any i que incorpori les clàusules necessàries per garantir: una millora del sou de les Treballadores Familiars, el compliment de les normatives de Prevenció de Riscos Laborals, una coordinació dels serveis eficient i respectuosa amb els drets de les treballadores i de les usuàries, mecanismes de control de l’acció i la transparència de les empreses i mecanismes d’avaluació i rendició de comptes amb la participació de les treballadores, les persones usuàries i les seves famílies.

CINQUÈ: Que durant el període de la darrera licitació l’Ajuntament controli periòdicament el compliment de les clàusules establertes i de les normatives aplicables, i que actuï amb fermesa contra les empreses, de forma legal si així calgués, davant qualsevol incompliment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa