MónTerrassa
Expropiar els terrenys de la finca del Vapor Ros costarà 4 milions d’euros

Expropiar els terrenys de la finca del Vapor Ros costarà a les arques municipals prop de 4 milions d’euros. Aquesta ha estat la valoració definitiva que contempla el projecte de taxació conjunta que ha dut a terme l’Ajuntament de Terrassa i que s’aprovarà de manera definitiva en el pròxim ple municipal del mes d’abril. La idea és que el govern municipal passi a ser-ne el titular un cop la Generalitat -actual propietària- hagi finalitzat les obres requerides, les quals tot apunta que es podrien iniciar aquest estiu. Finalment, el govern ha acceptat l’al·legació des del Govern català d’incrementar en un 5% el valor de l’expropiació forçosa.

L’aprovació es realitza després que s’hagi analitzat la relació de béns i drets afectats pel desenvolupament de la modificació puntual del POUM d’aquest àmbit. Aquestes bases es van modificar l’any passat, i es canviava la qualificació de tres de les finques del Vapor Ros, passant a ser categoritzades per acollir equipaments. Estem parlant de les edificacions del complex fabril (7.292 m2) i els edificis del carrer del Portal Nou, número 11 (726 m2), i número 15 (2.182 m2). En total, 10.200 m2 de sostre. A part en queda la Casa Mariano Ros, que tot i formar part del complex fabril, és propietat de la Fundació Sant Llàtzer. Recordem que tant el Vapor Ros com la Casa Mariano Ros són finques catalogades dins el Pla Especial de Patrimoni Històric-Artístic-Ambiental de Terrassa.

Obres pendents abans de l’expropiació oficial

Amb aquesta aprovació finalitzaria els tràmits per fer efectiva l’expropiació, passant a ser terrenys de titularitat municipal a partir de 2024. I és que recordem que la Generalitat va adquirir el solar ubicat en ple Centre de Terrassa després de rebre’l com herència d’un particular el 2016. No va ser fins quatre anys després que va decidir acceptar-la, i d’aquesta manera, poder blindar la nau principal i les edificacions auxiliars de qualsevol interès especulatiu privat.

L’Ajuntament va ser el primer interessat en què la Generalitat acceptés, així podia ràpidament buscar una solució per canviar de mans amb l’objectiu de disposar d’aquest gran espai per crear un gran equipament cultural i cívic per a la ciutat. En aquests darrers anys, l’àmbit del Vapor Ros no ha sofert cap transformació urbanística. Això però té la cara amarga, i és que s’ha produït la consegüent degeneració de les edificacions existents, amb més d’un 80% del seu sostre avui sense activitat.

Com a conseqüència, l’Ajuntament va demanar que abans de fer efectiva l’expropiació, la Generalitat s’ocupés de fer-les actuacions de manteniment i conservació. Va ser així com es va pactar la realització d’obres de millora per sanejar l’antic complex industrial, retirant les antigues cobertes de fibrociment i substituint-les per planxes metal·litzades que garanteixen l’aïllament i la seguretat estructural.

Tanmateix, els treballs de rehabilitació no estan complerts. Com anuncia el govern municipal, aquest estiu està programat que es realitzin els treballs de reparació dels tancaments exteriors dels edificis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa