MónTerrassa
Les obres al Vapor Ros de Terrassa afecten a la fàbrica del costat
  • CA

Des de fa unes setmanes, es pot veure moviment a la zona del Vapor Ros de Terrassa. Just abans de l’estiu, la Generalitat va comunicar als veïns i a les entitats aplegades en la Plataforma en Defensa del Vapor Ros que s’iniciava la primera fase de les obres de rehabilitació de l’espai. Consistia en una intervenció que s’allargaria prop de tres mesos -i que per tant ja es troba en la seva fase final- per tal de canviar les cobertes d’amiant de tot el recinte. Aquesta actuació, atenent que es tracta d’un material considerat perillós, va implicar el desallotjament de les associacions i empreses ubicades, amb el compromís de revisar els contractes de lloguer de manera personalitzada, i sota amenaça que aquells que es trobavaven en situació irregular o amb pagaments pendents podrien ser extingits o no renovats.

Per accelerar el procés de retirada de l’amiant, la Generalitat -propietària per herència del recinte- va decidir decretar l’Estat d’emergència a tot el recinte. D’aquesta manera s’assegurava iniciar les obres el més ràpid possible i assegurar l’estructura de l’edifici, en algunes zones, molt tocat.

Però aquest espai no es concerneix només al Vapor Ros, pròpiament dit, sinó també a la fàbrica que es troba just al costat, encaixada amb el supermercat Bon Preu. És aquí on els darrers dies s’ha vist més moviment, amb operaris i una grua que està realitzant tasques a la part superior, però també inferior, on s’hi ubicava antigament un pàrquing. Ara fa uns mesos, a causa del despreniment de diverses rajoles i maons al carrer, es va procedir a fer un ampli sanejament de tota la façana, traient l’arrebossat i netejant les parts més sensibles. Ara, li ha arribat el torn a la coberta.

I és que com a part del conjunt fabril, la Generalitat l’ha inclòs en el projecte de retirada de les teulades de fibrociment, com ha confirmat a Món Terrassa, el responsable d’Urbanisme de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero. D’aquesta manera s’està procedint a substituir tot l’amiant per una teulada metàl·lica. L’edifici porta molts anys buit -que no abandonat-. De fet, els últims ocupants van ser la delegació local d’Òmnium Cultural, que ocupaven un petit espai al primer pis. Hi van estar uns anys fins que es van traslladar a les actuals instal·lacions, a l’equipament de La Fàbrica Cultural. També allà s’hi van gestar diversos projectes de mitjans de comunicació local. Hi van instal·lar la seu, de manera temporal i per un curt espai de temps, primer l’Avui Terassa i, després, La Torre del Palau.

Intervenció a la coberta de l’edifici adjacent al vapor ros de Terrassa | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa