MónTerrassa
Les entitats animalistes tanquen files amb Duque i carreguen contra Cs i PSC
  • CA

La Unió d’Entitats Animalistes de Catalunya, formada per una setantena d’entitats d’arreu del país, ha emès un comunicat en relació a les darreres informacions publicades per aquest mitjà de comunicació en relació a les crítiques des de l’agrupació municipal de Ciutadans per una “externalització” del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa, i la conseqüent resposta del regidor Noel Duque defensant el canvi de model de gestió de la protectora. També el PSC ha demanat explicacions a la regidoria de Benestar Animal sobre la “desobediència” dels informes tècnics que afirmen que econòmicament no és viable canviar la gestió.

Des de la UEAC recalquen que “en primer lloc, volem recordar quines són les condicions que han de donar-se perquè un Informe tècnic sigui objectiu. A part de la competència en la matèria avaluada que han de tenir els membres de la comissió, que es dóna per suposada, obligatòriament ha de ser dut a terme per una entitat independent a fi de garantir que no hi ha conflicte d’interessos entre els quals fan l’avaluació i l’entitat avaluada. És una precaució elemental per a tractar de garantir l’objectivitat de l’anàlisi. Doncs bé, aquesta regla, repetim, fonamental no ha estat respectada en aquest cas. La comissió ha estat formada íntegrament per tècnics municipals i per representants de grups polítics”. Per tant, consideren que “no és en cap cas independent” i que està afectada per interessos polítics interns.

En el llarg comunicat repassen la història del CAAD des que es va crear el 2002 com a centre de recollida i sacrifici dels animals que no eren retornats. El 2007, després de denúncies per l’estat en què es trobaven els gats i gossos, la concessió va ser atorgada a l’empresa municipal de Terrassa Neta, dins d’Eco-Equip. Gestió que es manté fins a l’actualitat. “No és necessari ser un expert en organització empresarial per entendre que una empresa de tractament de residus no és ellloc adequat per tenir un Centre d’Acollida d’Animals Domèstics. No comparteix ni finalitat ni objectius. Mantenir el CAAD a Eco-Equip és un contrasentit”, subratllen.

Les entitats animalistes recorden que “no ha existit durant tots aquells anys cap protocol d’adopcions ni actuacions contra el maltractament animal. L’únic objectiu ha estat disminuir el nombre d’animals presents a les instal·lacions, és a dir, un motiu purament econòmic”. “Sembla que PSC i Cs volen continuar amb aquesta política”, lamenten.

Sembrar la desconfiança entre treballadors i ciutadania

Des de la plataforma també recorden que fins a l’actual creació de la regidoria de Benestar Animal, el govern “no permetia l’entrada al CAAD d’entitats animalistes ni de voluntaris. Ni tan sols es promovien les adoptacions” i es pregunten si “hi havia alguna cosa a amagar? No era més fàcil ser transparents en la gestió?”. Posen com exemples la gestió dels CAAD amb entitats animalistes en municipis com Sabadell o Mataró, “ambdós centres porten una gestió exitosa de recollida i reinserció d’animals des de fa anys i els resultats son comprobables als seus webs. Demanar el canvi de gestió és simplement aplicar la lògica: que s’ocupin dels animals les entitats que tenen aquesta finalitat, i això és el que pretén la regidoria de Benestar Animal externalitzant la gestió”. 

“De veritat ens volen fer creure des de Ciutadans i PSC que és més cara la gestió d’una organització sense ànim de lucre que només precisa cobrir despeses que la gestió realitzada per una empresa que, a més de cobrir despeses, ha d’obtenir beneficis? Sense oblidar que estem parlant d’éssers vius, no d’un magatzem de mobles”, recriminen als partits de l’oposició.

Igualment, subratllen que la gestió no implicaria un “canvi en les condicions dels treballadors del CAAD ni tampoc s’està insinuant que no facin bé la seva feina”. Acusen socialistes i ciutadans de crear desconfiança entre els treballadors i ciutadans insinuant acomiadaments i augments en la despesa, i no entenen els motius. “Pot ser ens haurien d’explicar els seus motius per veure si els podem entendre. Perquè per ara, només veiem dues explicacions: o estan bojos o hi ha alguna cosa que no ens expliquen”, sentencien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa