MónTerrassa
Educació defensa el cofinançament de l’institut-escola Sala i Badrinas
  • CA

El departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha defensat el cofinançament públic que tindrà el futur institut-escola Sala i Badrinas. Ho ha fet com a resposta a una pregunta presentada des del grup parlamentari de Ciutadans en què es demanava al Govern el motiu pel qual el 25% del pressupost de construcció de l’equipament l’haurà d’assumir l’Ajuntament de Terrassa, el que suposa una inversió de 2,1 milions d’euros de les arques municipals. L’executiu defensa, en un escrit al qual ha tingut accés Món Terrassa, que el Consistori va mostrar la seva predisposició de fer-se càrrec d’un percentatge de l’obra per tal que aquesta es tirés endavant i que així queda remarcat en el conveni de col·laboració que ambdues administracions han signat.

A més, recorda a Ciutadans que està estipulat que es poden establir acords sobre les condicions de col·laboració “en el cas de cessions de solars amb condicionants importants, ja siguin tipogràfics, d’ubicació respecte de vies de comunicació o amb edificis preexistents per a rehabilitar”, com afirmen que és el cas concret de la pastilla municipal de Sala i Badrinas. A més, subratllen que aquests convenis entre Generalitat i ajuntaments “és una pràctica habitual que beneficia les parts signants i afavoreix el treball en xarxa i els projectes comuns”.

Un projecte d’urbanització amb l’escola al centre

L’Institut Escola Sala i Badrinas tindrà dues línies i forma part del projecte d’urbanització de l’antiga fàbrica ubicada al barri del Segle XX, entre els carrers Baldrich, Prim, Lepant i carretera de Rubí. Es tracta d’una pastilla immensa -de prop de 30 mil metres quadrats- en la qual es preveu que a més de l’equipament educatiu s’hi duguin a terme habitatges residencials -i també de protecció social- i l’aparició d’un nou carrer que creuarà de banda a banda, unint d’est a oest els ja existents carrers d’Escudé amb Sant Sebastià. És doncs un projecte ambiciós i transversal, que en la part que contempla l’institut correspon a dues naus, les quals són ja existents i que es rehabilitaran i que tenen una superfície de més de 1 mil metres quadrats.

La situació de la nova edificació en el solar cedit per l’Ajuntament de Terrassa per a la construcció de l’Institut Escola Sala i Badrinas ve fixada pel Pla de millora Urbana de transformació de la fàbrica Sala i Badrinas (Sistema educatiu clau E.2), en el qual en l’article 10 es determina quines seran les condicions específiques de construcció. Alguns dels punts destacats són el plantejament que part de l’edificació en contacte amb el pati de l’escola tingui una forma palafítica (porxo), per tal de generar una transparència entre el pati interior de l’escola i l’espai públic o bé l’obligatorietat que la façana de l’edifici escolar estigui alineada amb la carretera de Rubí i el carrer de servei.

En aquest sentit, des d’Educació recalquen que “les particularitats de l’emplaçament i les condicions urbanístiques del Pla de millora Urbana de transformació de la fàbrica Sala i Badrinas suposen un major grau de dificultat en l’actuació”. Com a conseqüència, això suposa “uns sobre costos en la inversió inicial per a l’execució de les obres de nova construcció d’un Institut Escola”, i d’aquí la necessitat que la Generalitat hagi buscat un aliat en el finançament com és l’Ajuntament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa