Aquest dijous, 14 d’octubre, ha començat oficialment l’enderroc a la gran pastilla de terrenys que ocupava l’antiga fàbrica Sala i Badrinas, al barri del Segle XX, entre els carrers Baldrich, Prim, Lepant i carretera de Rubí. Es tracta d’un espai de 30 mil metres quadrats en el qual es preveu que s’hi duguin a terme no només habitatges residencials -i també de protecció social- sinó també l’esperat i anhelat institut-escola Sala i Badrinas. I a més, l’aparició d’un nou carrer que creuarà de banda a banda, unint d’est a oest els ja existents carrers d’Escudé amb Sant Sebastià.

És doncs un dels grans projectes de mandat de l’equip de govern de Tot per Terrassa i ERC. “Avui és un gran dia per Terrassa. És un goig veure que la ciutat creix ordenadament i que podem incidir en aquests espais que es troben en desús. A més, celebrem que hem estat capaços de fer acords publicoprivats per conservar tot el nostre històric tèxtil d’aquesta zona, i alhora desenvolupar un espai urbanitzable, amb habitatges i equipaments, de forma sostenible”, ha recalcat la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares.

Al seu costat, en la visita d’obres d’aquest dijous, el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, ha subratllat que una de les principals bones notícies és que “com era una de les prioritats d’aquest govern dins del pla de mandat en l’àmbit urbanístic, la ciutat de Terrassa està sent completada per dins, en comptes de créixer cap enfora, a l’entorn natural”. El republicà ha recordat que Sala i Badrinas era un dels “tres grans cràters de no vida dins de la ciutat”, juntament amb les pastilles del Vapor Cortès i l’AEG, projectes també ja en marxa.

Visita d’obres a la pastilla de la fàbrica Sala i Badrinas, al barri del segle XX | Lluïsa Tarrida

Urbanització dels carrers, la xemeneia i l’institut-escola

Les obres d’enderroc s’inicien aquest dijous i el calendari marca que s’allargaran fins a tres mesos. De manera paral·lela s’iniciaran les obres d’urbanització que està previst que tinguin una durada d’un any, tot i que des del govern aposten per “intentar que es puguin iniciar a mesura que es van avançant els enderrocs, i així intentar ser capaços de retallar fins als 10 mesos”. Es tracta d’una urbanització de zero i que contempla fer els carrers Baldrich de dalt a baix i Prim, a més del nou carrer que travessarà la pastilla i que delimitarà l’institut-escola a la zona sud. A més, es crearà una petita plaça amb jocs inclusius i s’han d’instal·lar totes les xarxes de subministraments (aigua, gas, fibra òptica) i d’enllumenat públic.

La imatge mostra on anirà el futur carrer que unirà Escudé amb Sant Sebastià | Lluïsa Tarrida

La Junta de Compensació és qui s’encarrega dels enderrocs i de la urbanització, i de la rehabilitació dels edificis que el Pla de Millora va determinar que calia conservar, els quals corresponen a dues naus de l’Institut-escola Sala i Badrinas (que serà el projecte de la Generalitat, elaborat de manera participativa amb la comunitat educativa, que acabarà determinant quin ús se’n fa), i quatre més, les més importants una nau ubicada a Baldrich amb Prim, i que delimitarà amb el nou carrer, i una pastilla que té ús terciari (per oficines, equipaments municipals o oficines d’atenció al públic) i que pertany a l’Ajuntament -just entrant per la porta principal de Prim, on hi ha el rellotge a la façana, a mà esquerra, i que es troba en un estat molt deteriorat fruit dels incendis i ocupacions viscudes al llarg dels anys-. El pressupost total d’urbanització s’enfila fins als gairebé 5 milions d’euros.

Del projecte d’urbanització, Melgares i Caballero també han volgut destacar la conservació de la xemeneia de l’antiga fàbrica tèxtil, símbol del patrimoni terrassenc industrial. A més de la conservació de les llambordes de granit, molt especials i que es volen mantenir també en el tram inicial, entrant per Prim, en la zona porxada.

L’entrada per al carrer Prim, on està pensat mantenir el famós rellotge | Lluïsa Tarrida
Aquest edifici forma part de la pastilla municipal, víctima del vandalisme, i que es dedicarà a l’ús terciari | Lluïsa Tarrida
Aquesta nau és una de les dues que es conserven i que serà per a l’Institut-Escola Sala i Badrinas | Lluïsa Tarrida
La xemeneia del Sala i Badrinas es conservarà | Lluïsa Tarrida

Nou comentari