MónTerrassa
Diumenge de Rams de l’any 1927 a Terrassa

Diumenge de Rams és de les poques manifestacions religioses que encara se celebren al carrer. Molts són els que amb les millors gales primaverals s’atansen en grups familiars a les esglésies per celebrar aquesta diada. Principalment, és un dia pels menuts amb els seus palmons o rams de llorer que són beneïts al carrer a la sortida de l’ofici.

Les celebracions de la Setmana Santa constitueixen el centre de la fe dels cristians, ja que es celebra la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist en les diverses celebracions i actes.

Diumenge de Rams

L’Església commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem segons es relata en els evangelis, sent aclamat pel poble que l’acompanya amb palmes i branques d’olivera. Aquest dia té lloc un acte popular i que congrega molta gent a les places de les ciutats i pobles: la Benedicció de Rams abans de les celebracions de la Missa o bé convocant el poble a una celebració pròpia. El bisbe de Terrassa farà la Benedicció a la plaça Vella a les 12 del migdia del diumenge 24 de març de 2024, i després d’adreçar la seva paraula als participants passarà beneint els rams, i seguidament celebrarà la Missa a la Catedral.

Tots els anys, la Plaça Vella s’omple fins a vessar de famílies que especialment porten els fills a beneir el ram. El mateix passa a les altres parròquies i esglésies de la diòcesi.

Uns currutacus

Els currutacos eren figures que es feien per al Diumenge de Rams, per poder enganxar-los a les palmes i palmons. Als pobles del Vallès anomenen figuretes.

Ingredients:

  • 400 g – Farina
  • 100 g – Llard
  • 250 g – Sucre
  • 5 cl – Llet
  • 2 – Ous
  • Pell de mitja llimona ratllada
  • Canyella en pols

Preparació:

– Treballeu el llard amb el sucre i a poc a poc aneu-hi afegint els ous, la ratlladura de llimona i la canyella i fer una massa cremosa.

– Afegiu-hi la farina i la llet i continueu-ho treballant i aconseguir una pasta compacta però no dura.

– Deixeu-la reposar 30 minuts.

– Estireu-la amb el corró a un gruix d’1 cm.

– Amb l’ajut de motlles retalleu trossos de pasta de diferents formes i feu-hi un forat a un extrem de cada tros.

– Poseu-los en safates de forn, pinteu-los amb ou i enforneu-los a 180º uns 20 minuts, fins que s’assequin.

És un aliment molt complet ja que conté hidrats de carboni complexes i senzills, greixos i proteïnes d’alta qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa