MónTerrassa
Es disparen els casos de frau elèctric vinculats a plantacions de marihuana
  • CA

En els darrers quatre anys s’han disparat els casos de frau elèctric vinculats a plantacions de marihuana. Segons un informe de la companyia Endesa, l’any passat es van tancar 1.638 expedients arreu de l’Estat on s’havia localitat a l’interior d’habitatges o edificis amb cultius de cànnabis. Això suposa el doble que el 2018. Aquesta xifra suposa una mitjana de 4,5 connexions il·legals descobertes cada dia, en un problema creixent a moltes localitats del país, inclosa Terrassa.

De fet, el document indica que a la nostra ciutat només el 2021 es van obrir un total de 15 expedients, els quals suposaven un consum de 2,51 Gwh. La xifra és elevada però molt inferior als “descobriments” realitzats a l’altra cocapital vallesana, on es van obrir fins a 27 expedients vinculats a plantacions de marihuana, amb un consum de 4,13 Gwh).

Risc elevat d’incendi

L’energia recuperada el 2021 per l’empresa E-Distribución, filial de xarxes d’Endesa, va ascendir a 159 milions de KWh, el que vindria a equivaldre al consum de 45 mil llars. A Catalunya, es va recuperar el 27% en el conjunt de fraus detectats, un percentatge superior al de la resta de l’estat on l’energia recuperada per connexions irregulars associades a plantacions representa un 20%.

La companyia recorda en un comunicat que el consum mitjà d’una plantació de marihuana pot arribar a l’equivalent de 80 habitatges o més, depenent de la seva dimensió, i que la manipulació de la instal·lació elèctrica implica un perill, ja que pot arribar a causar un incendi. “El frau elèctric suposa un perjudici per a tothom, ja que causa un increment de la factura elèctrica del conjunt de consumidors i posa en perill la qualitat del servei i la seguretat dels usuaris. Les connexions irregulars i manipulacions de les instal·lacions elèctriques poden provocar incendis, electrocucions i descàrregues”, apunta José Manuel Revuelto, director general d’Infraestructura i Xarxes d’Endesa.

De fet, en els darrers anys hem vist com s’han registrat nombrosos casos d’incendis en habitatges i naus relacionats al cultiu de marihuana. A Vacarisses mateix, el passat mes de maig es va incendiar una casa al Ventaiol. Els serveis d’emergència van detectar al seu interior més de 200 plantes. Periòdicament, a Terrassa també hem tingut diversos episodis similars:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa