Ja tenim Capgròs de l’Any 2021. És Domènec (Mingo) Ferran. El descobriment és segurament un dels moments més esperats de l’inici de la Festa Major. El capgròs ha estat realitzat i donat a la ciutat per l’artista terrassenc Jordi Grau.

Entrevista publicada lel 2 de març a Domènec Ferran: “La història més recent l’escriuen els vencedors per justificar-se”

Tot i més sobre el Mingo. GLOSSA | Domènec Ferran, “catxondo” defensor de la pàtria terrassenca

La llista dels Capdidats a Capgròs de l’any del Casinet de l’Espardenya.

1-Mingo Ferran. Historiador, membre de primera categoria del Carnestoltes, director del Museu de Terrassa fins fa uns mesos. No hi ha res que se li resisteixi quan es tracta de defensar la pàtria terrassenca fins i tot l’hem pogut veure copresentant el programa de divulgació del patrimoni secret de Terrassa «Curiosos» a Canal Terrassa. Un dels grans referents del món cultural de la ciutat. En Domènec Ferran a la vila, el coneix tothom. Li podem posar l’etiqueta de’exfuncionari de l’ajuntament de Terrassa. Però no pas un de qualsevol. La seva feina i dedicació concretes sempre han tingut un pes específic especial. Ell sempre viu pensant en i per a la cultura ciutadana. Com a director del Museu de Terrassa, ha esmerçat moltes hores i esforços del propi temps de lleure a projectes concrets i de molta vàlua. No és exagerat que ell -amb altres, certament- és una peça bàsica en la recuperació del pàtrimoni local i en el desenvolupament i recuperació de la Història -en majúscules- de la ciutat. Sense oblidar el seu paper destacat en el Carnestoltes.

2-Ferran Moreno. Periodista. Actualment el veiem de redactor a TV3 però també ha estat treballant a Canal Terrassa, la Xarxa i Ser Catalunya. Reivindica les desigualtats i reclama l’esperança d’una vida millor a les seves cròniques.

3-Pol Mallafré. Es defineix com a una persona a qui no li agrada definir-se. Fa filosofia des de les xarxes socials. Si entreu a Youtube el coneixereu com a Mockudramas i el trobareu com a muntador de vídeos. No sabem si és un colhunter» però ens ha explicat què vol dir estar confinats amb una nena de 4 anys.

4-Gemma Miralda. Fotoperiodista. Ha treballat regularment a mitjans com el 9 Nou, La Vanguardia o Associated Press Bolivia. Coneix com ningú el nostre territori però també les presons de Bolívia o els carrers de Nova York. La seva professió l’ha portat fins i tot a viatjar entre allò «sagrat» i allò «real». Ha estat al llarg de cinc anys fotografiant els pastors d’altura del Pirineu aragonès i català.

5-Mabel Flores. Cantautora amb ànima i cor. Reivindica l’empoderament femení des de la «rumba» o el «merengue». Va començar a fer cançons amb només 3 acords a la guitarra. Cantava només per a ella però va arribar a Terrassa al 2011 i la vida li va canviar per sempre. Ha començat el 2021 amb el seu nou treball musical «Meraki»

6-Uri Bonet. És publicista però de petit ja volia una bateria. A casa li van dir que feia molt soroll, així que se’n va anar a fer pizzes a un forn i amb 16 anys es va comprar la què acabaria sent la seva companya d’escenaris amb Love Of Lesbian. Passarà a la història per ser el primer bateria que actua davant d’un públic sense distància social en un concert en plena pandèmia. Tot un experiment.

7-Anna Taratiel. Artista. Coneix millor que ningú les parets i els murs de Terrassa. No sabem si ha vist mai un OVNI però ha crescut artísticament amb aquest sobrenom fent els seus grafits als carrers. Ha deixat la seva petjada a Amsterdam, on hi ha viscut, però també a Rio de Janeiro o Madrid.

8-Irene Trullàs. Editora. Amb Omnia Boks aposta pel Km0 de les lletres. Una editorial compromesa amb la societat i el trencament d’estereotips i que dona cobertura a l’àmbit local. També col·labora amb diferents entitats benèfiques, culturals i esportives. Des del 2019 patrocina el futbol femení del Terrassa FC i de la UE Figueres

9-Joan Peñarroya. Entrenador de bàsquet format a l’Sfèric. Va triomfar com a jugador a Manresa guanyant una Copa i s’està superant com a tècnic. Va tornar l’Andorra a l’elit i ha portat el Burgos a ser conegut més enllà de la catedral amb tres títols internacionals en pocs mesos.

10-Josep Rodríguez. Un dels membres de la nova i recent creada Fundació Educativa Terrassa. Ànima de l’Associació Educativa Can Palet i del Grup de Colònies Ca n’Anglada des d’on fa una tasca socioeducativa amb centenars d’infants i joves del barri imprescindible per avançar cap a l’equitat.

11-Paula Leitón. Jugadora de waterpolo del CN Terrassa i de la Selecció Espanyola. Amb només 6 anys ja es van fixar amb ella. Diuen que un dia va haver d’escollir entre la natació i el waterpolo. Amb 11 anys s’entrenava al primer equip del Club Natació. Amb 15 anys va participar al Campionat Mundial de Kazán. Amb 16 als JJOO de Rio de Janeiro. I des d’aleshores amb el seu esforç i talent no ha parat de guanyar medalles. Al 2016 va fitxar pel CN Sabadell, però actualment la tornem a tenir a casa.

12-Emma Viñas Ramadera que posa en valor i fa visible la feina de les dones que fan aquest ofici. Tot i que va néixer a ciutat, de petita ja tenia clar que volia ser grangera. Viu a Can Bogunyà del Mas amb els seus tres fills i el seu marit, amb qui van crear el projecte «El Turó de les Nou Cabres» Es lleva cada dia, ben d’hora, ben d’hora per munyir el ramat de 100 cabres que te i després de portar els seus fills a l’escola fa pasturar les ovelles i les cabres pels camps de Terrassa i arregla els corrals on dormen.

Capdidat Escarni: El Bisbe Josep Àngel Saiz Meneses: Després de tants anys «fent-ho tot per la ciutat i per la cultura» se’ns en va a Sevilla. Segur que allà sí que se sentirà com a casa. Esperem que el nou Bisbe sigui una mica més obert i proper.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa