MónTerrassa
Vacarisses tindrà un protocol per les violències sexuals als espais públics d’oci nocturn
  • CA

El ple ordinari de Vacarisses va aprovar, per unanimitat, el protocol d’Abordatge de les violències sexuals als espais públics d’oci nocturn de Vacarisses. Aquest és el punt de partida d’una estratègia que s’anirà desenvolupant, amb l’objectiu que les persones que acudeixin als espais festius del municipi en puguin gaudir en igualtat d’oportunitats i llibertats. “Ens ha semblat enriquidor acompanyar amb aquest protocol els Punts Lila de les festes majors”, va explicar la regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó.

I és que el nou document pretén ser una eina útil d’estructuració o organització d’accions que permetin l’abordatge de les violències sexuals als espais d’oci nocturn, a través de la sensibilització i la coordinació de circuits específics per a les persones i agents que formen part de l’entorn festiu. A més, inclou una diagnosi que ha permès adaptar les estratègies proposades a la realitat de Vacarisses i que, alhora, ajudarà a la creació d’un futur pla d’abordatge integral de les violències sexuals. El text ha estat elaborat en consonància amb el Protocol comarcal per un espai públic i contextos d’oci lliures de violències masclistes, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, i segueix la línia de la declaració de Vacarisses com a municipi feminista al desembre, quan es va adherir al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes i a la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Local.

Un dels punts de l’ordre del dia de la sessió ordinària de juliol va ser la modificació de crèdits per finançar amb romanent de Tresoreria el manteniment de camins i carrers de Vacarisses. En concret, es tracta d’una actuació per protegir el talús del camí de les Fonts de Torreblanca, amb l’objectiu de garantir la seguretat de la casa que hi ha construïda a sota i una part del mateix carrer.

Segons un informe jurídic encarregat per l’Ajuntament, correspon a aquest fer-se’n càrrec com a propietari de la parcel·la. La intervenció tindrà un cost d’uns 48.000€, 31.000 dels quals finançats amb el romanent. La proposta va rebre el suport de tots els grups, menys UIPV, que va tornar a abstenir-se. Segons el regidor de la formació Salvador Boada, aquesta proposta s’havia de debatre a la Junta de Portaveus, però no es va fer. “Estem d’acord en que les despeses del carrer les ha de pagar l’ajuntament, però no la resta, que correspondrien als dos veïns afectats. No ho veiem clar”, va afegir.

La Comissió Europea ha posat en marxa el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC), una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra. El Pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles adherits d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO₂ mitjançant actuacions d’eficiència energètica, relacionades amb les fonts d’energia renovables. Així mateix, es planteja millorar la resiliència dels municipis front als impactes del canvi climàtic, reduint la vulnerabilitat als riscos amb mesures d’adaptació i mitigació.

El ple ordinari de juliol també va aprovar la proposta de festes locals per a l’any vinent: l’1 d’abril, que correspon al dijous de Setmana Santa, i el 28 de maig, coincidint amb la Festa Major Petita i Sant Felip Neri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa