MónTerrassa
Vacarisses congela les taxes municipals per al 2021
  • CA
Ple municipal de Vacarisses
Ple municipal de Vacarisses | Aj. Vacarisses

!--akiadsense-->

El ple d’octubre de l’Ajuntament de Vacarisses va aprovar les ordenances fiscals de l’any vinent, només amb canvis per complir normatives i adaptar-se a les necessitats actuals, i per a aclariments i correccions. El ple ordinari d’octubre, celebrat per videoconferència, va aprovar una majoria de canvis que venen dictats des de la Diputació de Barcelona i obeeixen al compliment de les previsions normatives, aclariments, correccions, així com a l’adaptació de necessitats actuals, exceptuant la incorporació de dues noves taxes relatives a les entrades per a les sessions de teatre infantil i un plànol actualitzat del municipi. D’aquesta manera, tal com va anunciar l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, es congelen les taxes de 2021, sense cap pujada.

UIPV va ser l’únic grup municipal que va oposar-se a aquesta proposta. El regidor de la formació Salvador Boada va qualificar d’incoherent el canvi en la bonificació per instal·lar plaques fotovoltaiques, que, al 2020, és del 50%, però que, l’any vinent, es limitarà en funció dels quilovats generats. El regidor d’Eficiència Energètica, Albert Salamé, va aclarir que es tracta d’una “precisió tècnica” per evitar que una gran empresa o una persona particular obtingui una bonificació superior a la seva inversió. Boada també va expressar els seus dubtes sobre la pujada de valors cadastrals del govern espanyol de cada any. En aquest sentit, el secretari de l’Ajuntament va respondre que s’ha modificat el sistema, de manera que són els consistoris els que en demanen una actualització.

Modificació del Pla General d’Ordenació Municipal

Al ple també es va debatre la proposta de modificació puntual del Pla General d’Ordenació Municipal (PGOU) per adequar-lo a la gestió urbanística i a la funcionalitat dels sistemes públics. Els canvis es donen en 6 àmbits, 5 dels quals venen donats “per manca de concreció i/o aclariments”, tal com va puntualitzar el regidor d’Urbanisme, Pere Casas. D’una banda, als equipaments a l’entorn de La Fàbrica, per poder ubicar-hi el nou aparcament, i a El Castell, per retornar la qualificació originària de viari al carreró de la Font de la Pau, amb característiques de pas per a vianants, per mantenir el dret de vistes i accessos a les finques allí ubicades. D’altra banda, a les piscines de Can Serra, arran d’un estudi d’inundabilitat de la Riera del Palà, on es reserva una franja de protecció i els terrenys es qualifiquen com a “Sistema d’espais lliures” i les piscines existents, com a “Zona d’equipaments privats” perquè les activitats que s’hi fan es puguin ampliar.

Les modificacions també inclouen una parcel·la del carrer Josep Carner, per corregir un error de transcripció al Pla Especial de delimitació del sector Eixample, i el carrer de l’Urpina, per facilitar l’ampliació de l’espai lliure sense edificació. A més, es proposen canvis normatius a tot el terme municipal, exceptuant el nucli històric: es limita la superfície màxima per a les edificacions auxiliars (un 15% de la parcel·la) i s’eliminen l’obligació de coberta inclinada i la possibilitat d’adossar l’edificació auxiliar a la partió veïna amb permís del propietari de la parcel·la confrontant. Aquest darrer canvi va provocar l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari d’UIPV, que, a més, van criticar no haver convocat una reunió amb l’equip tècnic de l’Ajuntament per rebre les explicacions pertinents, tenint en compte que el document està llest des del mes de febrer. VxV també es va abstenir, després de demanar una reunió tècnica per rebre més detalls i poder entendre totes les modificacions proposades.

Enllumenat LED a Els Caus i El Palà

També es va aprovar per unanimitat la modificació de crèdits per finançar amb romanent de Tresoreria la substitució de l’enllumenat actual d’Els Caus i El Palà per tecnologia LED. Masana va assegurar que “apostar pel canvi a LED i la energia solar és una prioritat ja des de l’anterior govern” i que, per això, s’hi destina una part de la partida quan es disposa de romanent. L’import total d’aquesta inversió és de 97.850 euros. L’alcalde vacarissà va manifestar que el romanent restant, 362.150 euros, es reservarà fins veure com la Covid-19 afecta les finances de l’Ajuntament.

El regidor de Medi Ambient i Responsabilitat amb l’Entorn, Pere Casas, va presentar la següent proposta del ple d’octubre: “A Vacarisses, el compromís de la lluita contra l’emergència climàtica i l’impuls d’un model energètic just, sostenible i renovable es planteja com una necessitat ineludible”. Per aquest motiu, “és d’interès municipal participar en la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), ja que pot esdevenir una eina clau per defensar els interessos municipals i de la ciutadana en la tramitació i aprovació de la nova normativa que regularà la transició energètica”. A més, permetrà al municipi tenir veu davant de les altres administracions i organitzacions per incidir en la millora del servei de distribució d’energia i assolir una comercialització justa i equitativa. Casas va finalitzar la seva intervenció explicant que més de 41 municipis volen entrar a formar part de l’AMEP, com Amposta, Sitges, Sant Cugat del Vallès i les quatre capitals catalanes. La constitució de l’associació i els estatuts que la regiran es van aprovar amb l’única abstenció del PSC.

L’única moció presentada al ple ordinari d’octubre va ser la del grup de municipal de Cs, sol·licitant al Departament d’Ensenyament de la Generalitat permetre la lliure elecció de les famílies i l’autonomia dels centres educatius a l’hora d’optar per la jornada contínua. Així, “s’evitaria la interrupció de la jornada lectiva que suposa l’horari de menjador i es reduirien a la meitat el nombre d’entrades i sortides en el centre, evitant, al seu torn, el nombre d’aglomeracions a les portes dels centres escolars”, va argumentar la regidora del grup, Estefanía Muñoz, referint-se també als avantatges en la situació actual de pandèmia. ERC i Movem van oposar-s’hi, mentre que UIPV, VxV i el PSC es van abstenir. En general, es va considerar que la petició s’ha de debatre primer als òrgans competents de decisió en la matèria, com són el Consell Escolar Municipal i els consells de cada centre.

En aquest sentit, la regidora d’Educació, Paola Moral, va oferir afegir la jornada continuada a l’ordre del dia de la propera convocatòria del Consell Escolar Municipal, que tindrà lloc a mitjans de novembre. A més, es va fer referència als resultats acadèmics baixos dels centres educatius d’aquelles Comunitats Autònomes amb jornada continuada, com Canàries i Andalusia. També es va apuntar a un possible augment de la segregació i les desigualtats educatives en el cas d’aplicar-la. Finalment, Moral va defensar prioritzar l’horari més saludable per a l’alumnat, per davant dels interessos de les famílies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa