MónTerrassa
La seguretat ciutadana centra el ple de Vacarisses
L'equip de govern en el ple municipal de Vacarisses
L’equip de govern en el ple municipal de Vacarisses | Aj. Vacarisses

!--akiadsense-->

El primer ple ordinari de 2020 va aprovar, per unanimitat, les bases específiques que regulen l’atorgament de subvencions de l’Ajuntament de Vacarisses a les entitats i associacions del municipi. Els criteris són els mateixos de l’anterior convocatòria. Ara bé, “gràcies a haver aprovat els pressupostos al novembre, les bases s’han pogut presentar al gener i, per tant, les entitats disposaran de més temps per realitzar els tràmits necessaris i rebre l’ajut”, tal com va destacar el regidor de Participació Ciutadana, Albert Salamé. La concessió de les subvencions es farà mitjançant el procediment de concurrència competitiva.

L’única moció presentada per l’oposició va arribar de la mà d’UIPV, que va mostrar la seva “preocupació per l’increment de la inseguretat ciutadana a Vacarisses, que es concreta amb robatoris, alguns amb força i amb la presència dels mateixos veïns dins del seu domicili”. El portaveu de la formació, Josep Maria Gibert, va puntualitzar: “Som conscients dels recursos de l’Ajuntament i sabem que la policia local fa tot el que pot, però creiem que es pot anar més enllà, fent pressió”. Per això, es demanava instar el govern de la Generalitat a “impulsar les actuacions policials necessàries i coordinades per resoldre aquesta problemàtica”, i la Fiscalia General de Catalunya i el Tribunal Superior de Justícia a ser “amatents en les fases de graduar les peticions de pena, de les sentències i de considerar la reincidència”.

A més, UIPV sol•licitava fer arribar aquesta preocupació també als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats per modificar el Codi Penal i elevar les penes d’aquesta tipologia de delictes. La moció va rebre el suport de Veïns per Vacarisses (VxV) i Ciutadans (Cs), mentre que ERC, PSC i Movem Vacarisses (MV) van abstenir-se.

L’alcalde del municipi, Antoni Masana, qui, precisament, té les competències de Seguretat Ciutadana, va remarcar l’aposta de l’Ajuntament per la seguretat, detallant que la partida destinada a la policia és de les més elevades del pressupost (750.000 euros anuals) i que s’està treballant en millores com la instal·lació de més càmeres, la incorporació d’un altre agent o una app per avisar directament la policia en cas d’emergència. “Ens abstenim perquè entenem que volen traslladar una preocupació, però no estem d’acord en tots els punts que proposen”, va concloure Masana. Des del PSC, Concepción Miranda, va considerar que no s’havia de dir a la Fiscalia i els tribunals com fer la seva feina “perquè nosaltres no aprovem lleis”. Clara Fuster, de MV, també va referir-se a l’àmbit legal: “Defensem el dret penal preventiu i no repressiu, i on realment cal treballar és a nivell social. La moció fa una lectura de portes enfora, més enllà d’un fòrum local”.

Rebuig a les resolucions de Torra i Junqueras

ERC va presentar l’altra moció de la sessió plenària. En aquest cas, es mostrava el rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la retirada de la seva credencial de diputat. També es va rebutjar la resolució que nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. En aquest sentit, l’equip de govern de l’Ajuntament de Vacarisses va expressar el seu suport a les actuacions que es prenguin des del Govern de la Generalitat i des del Parlament de Catalunya “per defensar els drets del president i dels eurodiputats que són a la presó o a l’exili”, a més d’instar l’Estat espanyol “a trobar una solució política al procés que viu el nostre país” i reclamar “la posada en llibertat dels presos i les preses polítiques, el lliure retorn dels exiliats i les exiliades, i la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania de Catalunya”.

Com a electes locals, van assegurar “mantenir el compromís de seguir defensant el dret a l’autodeterminació de Catalunya i que siguem els catalans qui decidim el nostre futur per mitjans polítics pacífics i democràtics”. La moció va ser aprovada, tot i l’abstenció de VxV i el PSC, i el vot contrari de la regidora de Cs, Estefanía Muñoz, que va afirmar: “Acatarem allò que digui la JEC”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa