MónTerrassa
Un nou pou a Vacarisses per suplir la manca d’aigua
  • CA

Vacarisses es troba immersa en obres per l’obra de canalització del nou pou d’El Palà, amb el qual es vol suplir la manca d’aigua que afecta de manera històrica al poble, i que amb la sequera actual s’ha vist incrementada. Després d’un juliol amb episodis greus de subministrament d’aigua i de continuades avaries, des del govern municipal s’ha treballat per aconseguir tirar endavant el projecte de canalització d’El Palà.

Així, durant tot aquest mes d’agost s’està avançant en l’obertura d’una rasa que arribarà fins al punt de bombeig de Font de l’Orpina, travessant tot el nucli habitat de Can Serra Estació. En un comunicat, el govern informava aquesta setmana que la rasa va pel carrer de les Roselles cap al carrer Petúnies, havent fet ja una distància de quasi un quilòmetre. “Ara s’entra en una fase de més dificultat, de manera que els treballs es podrien alentir. Des de l’Ajuntament, s’agraeix la paciència i la comprensió del veïnat afectat per aquesta actuació”, manifesten.

Es mantenen les restriccions nocturnes

A l’espera de l’aigua d’aquest nou pou, Mina, Aigües de Terrassa, segueix aportant un volum extra a tot el municipi, tot i que és irregular i depèn de les pròpies necessitats. Per la seva banda, l’Ajuntament de Vacarisses continua aportant aigua als dipòsits amb cubes. Tot i això, per garantir el subministrament la resta del dia, subratllen que cal mantenir les restriccions que afecten en horari nocturn: de les 23 a les 9 h.

El Consistori recorda que “la situació d’extrema sequera no ha acabat i, a més, es va prolongant en el temps, fet que pot comportar greus conseqüències si les condicions meteorològiques no varien aviat”.

Preguntes més freqüents sobre les restriccions d’aigua

Des de l’Ajuntament s’ha fet un petit FAQ per resoldre dubtes de la ciutadania respecte al subministrament d’aigua i les restriccions que continuen havent-hi.

Els talls de subministrament i/o de restabliment del servei no coincideixen amb els horaris marcats per l’Ajuntament. Per què passa?
La interrupció del subministrament és un procés llarg i que s’ha de fer des de diversos punts del municipi. El restabliment del servei és més laboriós, ja que s’ha de fer progressivament i amb molta cura per evitar fuites a la xarxa.

Quan torna a haver-hi subministrament d’aigua, en surt molt poca i/o amb poca pressió. Per què?
L’acumulació d’aire a les canonades, la forta demanda en una mateixa hora, les cases en llocs elevats o al final d’una línia poden ocasionar-ho. Cal deixar l’aixeta una mica oberta per ajudar a que les canonades es buidin d’aire i, sobretot, aprofitar la poca aigua que pugui sortir.

Després d’un tall d’aigua, surt l’aigua blanca. Per què?
L’aigua conté una quantitat elevada d’aire i a molta pressió, que ocasiona aquest color blanquinós, sense suposar cap perill per al consum. Cal deixar-la reposar uns segons perquè recuperi l’aspecte habitual.

Després d’un tall d’aigua, surt l’aigua marró. Per què?
Degut al tall, es desprenen petites quantitats de calç de les canonades, que tenyeixen l’aigua d’aquest color. No comporta cap perill per al consum, però una solució és deixar-la córrer uns instants i aprofitar-la per a les cisternes dels vàters, regar, etc.

Què puc fer abans d’una franja de restricció d’aigua?
És important que no emmagatzemis més aigua de la necessària. Aprofita l’aigua sobrant emmagatzemada per a la següent franja.

Què puc fer quan es restableix el servei?
Obre les aixetes només una mica i a poc a poc. Això afavorirà que les canonades es buidin d’aire i hi evitaràs fortes vibracions.

Tinc piscina i la vull omplir per a aquest estiu.
El reglament de l’aigua prohibeix que s’omplin piscines d’aigua de boca. S’ha d’omplir i mantenir amb cubes.

Per què hi ha nuclis habitats de Vacarisses que no tenen restriccions?
Els nuclis de La Creu, Els Caus, El Ventayol, La Farinera i El Palà no es veuen afectats per les restriccions, ja que no s’abasteixen d’aigua municipal.

Projecte de canalització del nou pou d’El Palà | Aj. Vacarisses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa