MónTerrassa
Jaume Puig: “Si fos per Ullastrell, la República estaria declarada”
  • CA
Jaume Puig ha estat escollit nou alcalde d'Ullastrell
Jaume Puig ha estat escollit nou alcalde d’Ullastrell | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Jaume Puig va ser escollit alcalde d’Ullastrell el passat mes de maig després de guanyar amb ERC i per majoria absoluta les eleccions municipals. Món Terrassa ha entrevistat el batlle perquè desgrani quins són els projectes de futur del poble, quina és la relació amb l’oposició però també amb el govern de Terrassa, i com veu el procés.

A les passades eleccions municipals, va decidir presentar-se per primera vegada com a alcalde d’Ullastrell. Perquè fer aquest pas?

Era el pas natural. Després de vuit anys a l’Ajuntament i els últims quatre com a primer tinent d’alcalde, i davant de la situació que el Joan Ballbé no es volia tornar a presentar. Més que una decisió meva, va ser una decisió conjunta des d’ERC i consensuada amb altre gent que no era del partit. A part, també avalues si ets o no un bon candidat, si pots arrossegar gent, si tens la credibilitat que s’ha de tenir, etc. Vaig demanar a l’assemblea que em deixessin fer una llista oberta amb gent que no fossin militants o que fossin, fins i tot, simpatitzants d’altres partits. Per això vam incorporar la Mercè Rodó, que havia sigut del PSC, o vam sumar gent propera a la CUP, gent que era independent i gent d’UGO, com l’exregidor Carles Call.

Satisfets amb el resultat?

Estem ben contents. Tenim (per casualitat) el mateix nombre de vots i el mateix nombre de regidors que en l’anterior mandat. Per tant, estem satisfets perquè et permet tenir suficient musculatura per treballar i encarar quatre anys amb calma. Evidentment hi ha un canvi de govern, perquè dels set regidors quatre són nous, però el projecte és continuista.

Què ha buscat amb el nou cartipàs?

Per una banda, assegurar algunes regidories que són claus, com la d’urbanisme, la de serveis socials o les que porto jo (promoció local i obres i serveis), que són regidories molt del dia a dia, són sobretot les que marcarien més aquest projecte continuista. Amb les persones noves hem intentat buscar les seves motivacions i formació a les necessitats del poble. Per exemple, la Bea Almolda, que havia estat presidenta de l’AMPA i és professora, ha agafat la regidoria d’educació. O el regidor de joventut és el president de l’associació de música. Com veus, la idea és anar col·locant a la gent en funció del projecte. I també hem creat dues regidories noves: civisme, que era una de les grans demandes de la gent, i feminisme i LGTBi.

A nivell personal, què ha suposat agafar l’alcaldia?

De moment, estic gaudint molt. És molt divertit i distret, amb totes les excepcions. Davant d’un dubte tothom et mira a tu i has com de liderar, tenir gravat internament tot el projecte per anar guiant-los davant dels dubtes que puguin sorgir. I és divertit alhora, perquè passes a ser l’ull de totes les crítiques i això t’exigeix ser millor. A nivell personal, l’altre dia el meu fill em dia que els seus amics li diuen que té molt morro perquè el seu pare és l’alcalde. I ell em deia que els responia que no, perquè ells poden fer moltes coses amb els seus pares i ell no podia fer mai res. Però és que jo sóc d’aquelles persones que si m’implico, m’implico a fons. Suposo que a la llarga pot afectar però és qüestió d’anar-se adaptant. Jo també tinc la meva feina i la meva empresa i haig d’anar combinant les dues coses. A part, és un orgull enorme que decideixin, més de 50% de les persones del pobles, que siguis qui ha de tirar endavant l’Ajuntament i del municipi. Que siguis tu qui ha d’anar a representar el poble.

“Tenir majoria absoluta ens permet tenir un govern fort que pugui anar a tota màquina”

Majoria absoluta; això és positiu pel poble?

Les majories absolutes les decideix la gent, no els polítics. Per tant, no és una elecció que hagin pres l’alcalde i els regidors. A les eleccions municipals es van presentar quatre partits, només dos han tingut representació, això és positiu? Al final, tots els partits polítics que ens presentem tenim els mateixos objectius comuns i el que ens diferencia a vegades és com fem les coses, amb quina temporalitat o amb quina exigència. Tenir majoria absoluta ens permet tenir un govern fort que pugui anar a tota màquina. En l’anterior mandat ja en vam tenir i això s’ha notat en el poble. És evident que treballant sols, es treballa millor. No has d’acabar negociant tantes coses ni rebaixant propostes. De totes maneres, a l’oposició els hem fet la proposta de fer grups de treball conjunts perquè sí que hi ha temes molt transversals com el civisme o el casal, que creiem que s’hi ha de treballar plegats. En un poble, al final, acabes treballant amb tothom i per a tothom.

En vuit anys, s’ha passat de quatre partits a l’Ajuntament a només dos. Què ha passat?

S’hauria d’anar a cada cas particular. UGO era un partit que històricament, als anys 90, havia tingut l’alcaldia i tenia certa representitivitat. Però és evident que els partits independents si no pateixen una renovació interna, acabant perdent el relat. De fet, UGO va néixer com a partit per fer fora Convergència, però mantenir aquest relat els ha costat perquè van acabar pactant amb ells i estan amb ells al govern. Entenc que sumat al desgast personal dels seus líders acaba fent que com a partit acabis perdent tota l’energia. En el cas del PSC era evident, aquí a Ullastrell, que era un partit socialista molt catalanista i arran de l’1 d’Octubre, tant la Mercè Rodó com altres militants o simpatitzants del partit van trencar pel comportament general.

Però aquest any PSC s’ha tornat a presentar. I Ciutadans.

Sí, cert, la llista del partit socialista al poble era molt forçada, de paracaigudistes, que en diem. I tot i que els va anar de pocs vots no sortir, comparat amb anteriors resultats van perdre gairebé el 50% de la representació. I sobre l’aventura de Ciutadans… era molt estrambòtica. Amb un programa que no tenia a veure amb el municipi i uns candidats i un cos intern que no estaven massa d’acord entre ells. Era comprensible que es presentessin perquè el 21 de desembre va treure molts vots i deurien veure un possible filó de vots però no ha estat així.

Parlem de l’oposició. Des de Junts per Ullastrell s’ha acusat el govern de manca de transparència

L’oposició entenc que fa el seu paper. Això és política, però a vegades sap greu segons quines actituds d’alguns regidors. No ens poden acusar de falta de transparència, ja que des que estem al govern hem obtingut els darrers tres anys el segell que atorga la UAB i la Generalitat.

També amb el nou cartipàs diuen que han optat per a la professionalització de la política.

Ells van ser els primers, i nosaltres hi vam estar d’acord, que l’alcalde havia de cobrar uns diners per la feina. El model de l’alcalde que tenia la seva feina a part i que al vespre ha de venir aquí a tirar endavant un ajuntament, ja vam veure quins resultats donava: pocs projectes, tot més lent, confiar només amb grans projectes de “pelotazos” urbanístics o indústries nocioses… Se’ns acusa de professionalització, però al final, l’únic que hem fet és afegir una persona i mitja al cos personal de l’Ajuntament. Una persona que és una assessora que dedica 37,5 hores a la setmana i una mitja (amb 25 hores) que sóc jo. Sí que és cert que ara als regidors se’ls hi ha fet una dedicació parcial d’unes cinc hores a la setmana, però això no és professionalització, sinó compensar la responsabilitat i totes aquelles hores que dediquen a treballar per l’Ajuntament. Estic segur que si el govern canviés de mans i entrés un altre partit, el model es mantindria perquè si no és impossible fer coses al poble.

Jaume Puig, a l'entrada del municipi on s'estan fent obres de millora de seguretat i accessibilitat
Jaume Puig, a l’entrada del municipi on s’estan fent obres de millora de seguretat i accessibilitat | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Quines propostes té sobre la taula el govern de Jaume Puig per a Ullastrell?

De moment, ens estem estrenant per la porta grossa amb l’execució del projecte de seguretat a la carretera BV-1202-03, que és la que enllaça cap a Olesa de Montserrat. En total, són set intervencions, amb la rotonda a l’entrada del poble i la corba de Cal Jampau com a més rellevants, i que s’estan executant per un valor de 460 mil euros. També aquests dies està finalitzant la construcció de la deixalleria, per nosaltres molt important perquè érem l’únic municipi de la comarca que no en teníem. I, finalment, les obres d’accés a la urbanització de Ca n’Amat, que també era una necessitat històricament reivindicada. Per tant, podem dir, que en només els dos primers mesos, s’està fent una inversió de més d’un milio d’euros.

I de cara al futur?

Els grans reptes de mandat, n’hi ha un que és evident: la zona esportiva. Aquesta va ser una proposta que es va debatre en la campanya electoral, no tant en el contingut sinó en la rapidesa en què es voldria fer. Ambdós partits estem d’acord en el diagnòstic: ha quedat endarrerida. Però ens preocupava com aconseguir els diners. A inicis d’agost, després d’uns anys en què no n’hi havia, la Generalitat ha reiniciat els PUOSC (Plans Únic d’Obres i Serveis de Catalunya). Des del govern creiem que aquest és un tren que no es pot deixar escapar i per això voldrem destinar el PUOSC íntegrament a la reforma de la zona esportiva. Això implicarà el camp de futbol de gespa però també la reforma de la pista i de la piscina. Evidentment, dependrà al final de la quantitat de diners que ens donin però ja estem treballant en fer un projecte complet per intentar captar el màxim de punts possibles perquè el canvi en diners sigui també el més elevat possible.

Abans ha fet menció a l’aplicació del porta a porta. És la solució a la pressió des de la Unió Europea sobre la necessitat de reduir els residus i incrementar el reciclatge?

Els residus és un tema conflictiu, perquè les taxes d’escombraries acostumen a costar molts diners. També ho és el porta a porta, tot i que és un sistema molt efectiu. Ja tenim el projecte i les bases fetes, i ara estem acabant d’encaixar com econòmicament ho podrem suportar sense haver de pujar massa la taxa i que tampoc suposi un llast per a l’Ajuntament. Vacarisses o Matadepera estan per sobre del 80% de reciclatge, i a mi m’agradaria que Ullastrell arribés al 100%. El poble està conscienciat i, a més, Europa ens ho exigeix, i els nostres fills també. Tot i que sabem que serà complicat, estic segur que al llarg del 2020 haurem canviat el model. Com tots els processos es passarà per un procés d’adaptació, haurem d’anar millorant coses i segur que el dia a dia ens farà canviar algunes coses.

“Al llarg del 2020, haurem canviat el model de recollida de residus a Ullastrell. Europa i els nostres fills, ens ho exigeix”

D’aquí la importància de construir una deixalleria?

La deixalleria és el punt clau. Perquè tot el que són voluminosos ens quedàvem coixos sense l’equipament. Si el porta a porta l’havíem de fer d’una manera, i voluminosos i determinats residus no els podíem portar enlloc, era molt més complicat.

Lligat amb el medi ambient i sostenibilitat, un dels altres temes que preocupa Europa és la contaminació atmosfèrica.

A Ullastrell vivim en un entorn privilegiat. No tenim cap estació que controli la contaminació atmosfèrica del poble però aquí sabem que la qualitat de l’aire és bona perquè les orenetes de cua blanca segueixen venint cada estiu. Sí que veiem la contaminació quan baixem a Terrassa o quan mirem cap a Barcelona, i és bastant espectacular. Per part nostre, el que ens toca és treballar amb el reciclatge; i ara estem treballant amb les noves ordenances per començar a fer bonificacions en temes d’energia solar i fotovoltàica, amb els cotxes elèctrics… Ens agradaria ser referents en la defensa del territori.

Si però que resulta impossible que els habitants d’Ullastrell no hagin de sortir del poble cap a Terrassa o Barcelona. Com afectaran les restriccions de mobilitat?

Té raó que és impossible evitar els desplaçaments. Hem tingut contactes amb l’empresa concessionària dels autobusos per adaptar els horaris a les necessitats reals dels nostres vilatans, que els joves puguin anar a la universitat, que s’enllaci bé amb els trens o que la gent que no té vehicle pugui baixar a comprar en hores normals. En aquest sentit, també el setembre ens reunirem amb Terrassa per intentar buscar acords en aquest àmbit, ja que des de fa anys que el transport és molt desastrós, no de qualitat del servei, sinó de freqüència de pas. Terrassa té un autobús que puja cada dia 12 o 14 vegades a dos quilòmetres d’Ullastrell i crec que hauríem d’aprofitar aquesta sinergia, ara que tenim bons amics a l’equip de govern.

Per tant, veuen com a positiu el canvi de govern a Terrassa per a Ullastrell?

Sí, segur. Tenim molts amics en el nou govern. El nostre partit, ERC, forma part de l’executiu de Terrassa, i a més la Mercè Rodó i els exsocialistes d’Ullastrell han donat suport a Jordi Ballart. Crec que almenys a nivell polític ens entendrem. Després, intentar salvar els temes administratius potser serà més complicat. Amb Terrassa podem parlar de temes de transport però també de temes urbanístics, per exemple ja estem treballant conjuntament amb la Generalitat per arreglar el fet que l’accés a la carretera c-243 des del nostre poble es trobi en terme municipal de Terrassa. Són temes que al final, si coneixes a la gent i et coneix, és més senzill. Ara és el moment de desencallar aquestes coses pendents. Al final això és una simbiosi: els egarencs pugen aquí a comprar oli o pa, i nosaltres depenem molt de Terrassa a nivell laboral o d’oci. Crec que hem d’anar no a perdre sobiranies municipals però sí que hi ha certes coses que s’haurien de trencar i poder treballar més conjuntament.

Millor Vega que Ballart?

No hem tingut mai mala relació amb Terrassa, al contrari, i quan en anteriors governs els hem necessitat sempre ens han ajudat, però sí que és cert que és molt probable que ara sigui molt més fluïda o que les distàncies siguin molt més curtes. No negaré que estic molt content que a Terrassa hi hagi Ballart d’alcalde i l’Isaac Albert de primer tinent d’alcalde.

“No negaré que estic content que a Terrassa governi Ballart amb ERC”

Com a Ajuntament d’Ullastrell han penjat la pancarta dels presos, el llaç groc o l’estelada. Han donat suport a totes les mocions presentades al respecte i sempre s’han posicionat a favor de la independència i l’alliberament dels presos. És pot fer més?

Al final, nosaltres som una peça molt petita del puzzle i de la maquinària. El que entenem que hem de fer és treballar i intentar ser com més millor. I des de l’Ajuntament, donar el màxim de suport al procés i col·laborar amb tot el que podem. Fa dos anys estàvem aquí fent les votacions del referèndum i ara veiem que tothom està una mica desanimat. Però al final, a les darreres eleccions d’Ullastrell, el 90 i tant per cent dels vots van anar a parar a partits independentistes. La gent sap cap a on hem d’anar, el problema és que tenim els coronels a la presó. Per això, ara intentem aguantar a la trinxera i estar bé amb tothom. Personalment, crec que el que hauríem d’estar fent és barallar-nos menys a les xarxes socials, i posar-se més d’acord.

És partidari de fer un altre referèndum?

L’estratègia crec que passa per “forçar” un referèndum. I m’agrada el concepte de “forçar un referèndum”, no de demanar-lo. Amb accions pacífiques hem d’aconseguir que l’Estat espanyol hagi de cedir i fer-lo, perquè si no, no ho aconseguirem mai. I mentrestant, mantenir les tropes unides i anar sumant el màxim de gent possible. Em sembla que tothom està esperant la sentència i si es produeix aquest punt d’unió, si serem gent o no a l’11 de setembre… Jo crec que sí que s’hi ha d’anar, si ha d’anar més que mai per demanar l’alliberament dels presos. Evidentment, si fos per nosaltres la República estaria declarada i defensada.

“Hem de mantenir les tropes unides i forçar un referèndum, si no, no ho aconseguirem”

Si fos per Ullastrell ja seríem independents?

Durant la campanya electoral han passat coses molt curioses. Gent que se’ns acostava i ens deia que ells no eren independentistes, gent de Ciutadans, del PSOE o dels Comuns, però que deien que ens votarien a nosaltres. I aquesta és la feina que hem de fer des d’ERC: explicar que al final la República són places, carrers, que l’escola estigui neta o que les festes majors siguin divertides. I això afecta igual siguis de dretes o d’esquerres, independentista o unionista. Volem que es vegi que el republicanisme és una manera de treballar i no un estat de sentiment. El debat dels sentiments no hi entrem, que cadascú se senti com vulgui. La feina es fa d’una manera o d’una altra i aquesta és la nostra manera de demostrar i de fer república. No és si fos per Ullastrell seríem independents, que segurament sí, sinó la idea de trobar els punts en comú. A mi no em preocupa la independència sinó l’endemà, no per ser independents el poble serà més bonic, em preocupa si podrem seguir mantenint els carrers nets, la llar d’infants o el CAP oberts… Aquesta és la nostra república, més enllà de llaços i banderes.

Jaume Puig parlant amb uns veïns els dies de Festa Major del municipi
Jaume Puig parlant amb uns veïns els dies de Festa Major del municipi | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa