MónTerrassa
Èxit del porta a porta a Ullastrell: Hem arribat al 87% de recollida selectiva
  • CA
Cubells per cada habitatge preparats
Cubells per cada habitatge preparats | Aj. Ullastrell

!--akiadsense-->

Ara fa poc més d’un mes, Ullastrell va implantar la recollida porta a porta. Es tracta d’un canvi radical de recollida de residus. Era una de les pioritats que l’equip de govern va posar sobre la taula des d’inici del mandat. Món Terrassa ha parlat amb l’alcalde Jaume Puig i amb la regidora de Medi Ambient, Anna Bigordà, sobre quina valoració en fan i quins són els pròxims reptes.

Per què es va decidir canviar el model de gestió de residus?

El canvi de model de gestió de residus va venir motivat pel fet que Ullastrell estava estancat a nivell de valors de recollida selectiva, els últims anys era al voltant d’un 38%, és a dir, només es reciclaven correctament 38 quilos de cada 100. D’altra banda, ja s’havien fet també campanyes de sensibilització a la ciutadania i campanyes de millora sense aconseguir millores. L’únic canvi, possible si realment es creia que s’havien de millorar els nivells de recollida selectiva, era la recollida porta porta. També va venir motivat pel fet de l’emergència climàtica que cada cop és més evident al territori i amb l’objectiu d’assolir els objectius marcats pel marc legal europeu i català que són d’un 60% per l’any 2020.

Quins beneficis té el porta porta en contraposició al sistema habitual?

És més còmode ja que no cal desplaçar-se fins als contenidors de reciclatge ja que el lliurament de les escombraries es fa davant de casa. Més fàcil perquè el lliurament dels residus es fa segons un calendari setmanal dissenyat per tal de fer més eficaç i eficient el sistema tant per usuaris com pel servei. Per aquells casos puntuals en què no sigui possible seguir l’horari o el calendari de lliurament, s’ha habilitat l’àrea d’emergència a la pista poliesportiva. També és més sostenible perquè amb els residus ben separats podem valoritzar. Així es contribueix a la disminució de residus produïts i a la millora ambiental del planeta.

Sense oblidar que és més cívic. Els municipis amb recollida Porta a Porta disminueixen significativament els actes incívics ja que s’eviten els abandonaments de residus als voltants dels contenidors, el vandalisme, contenidors trencats o cremats, abocament de líquids, males olors, etc. I, finalment, hi ha un major retorn: el sistema de recollida porta a aconseguir uns índex de recollida selectiva superior i aporta un retorn de canons més elevat a l’ajuntament així com unes menors taxes d’entrada a planta de reciclatge.

Quin balanç feu d’aquest primer mes d’implantació?

El balanç dels primers dos mesos és molt positiu, a nivell de valors de recollida ja hem arribat a un 87% només amb el primer mes, i tenint en compte que els veïns i veïnes encara estan en procés d’aprenentatge, per tant si seguim igual esperem ser un dels pobles que més recicla a la comarca de cara a l’any vinent. També hem vist un augment d’ús de la deixalleria, que també és un fet positiu a valorar ja que vol dir que les persones d’Ullastrell ja s’habituen a utilitzar els serveis relacionats amb el bon reciclatge del municipi. Valorem també amb positivitat les opinions i feedbacks que ens fan arribar els ciutadans ja que la gran majoria son favorables a aquest sistema de recollida.

Per altra banda també estem contents amb el funcionament i amb la reducció d’impropis que es troben al municipi, amb el sistema de contenidors antic teníem molts abocaments incontrolats i ara aquests s’han reduït encara que de tant en tant en tenim algún i és la part que encara ens queda per millorar. També estem contents d’haver-nos convertit en el primer poble del projecte PIRS (Projecte d’impuls a la recollida selectiva) que impulsa el Consorci de Residus del Vallès en posar en marxa el porta porta i esperem ser referents per als pobles i ciutats de la Comarca que s’animin a posar en servei aquest tipus de recollida de residus.

Quins són els residus que més es reciclen? I on s’ha vist més l’increment? I perquè creieu que ha estat així?

El gran canvi que hem vist és l’augment de reciclatge de la matèria orgànica i la disminució de la fracció resta, que era un dels objectius principals. El primer més de recollida de residus porta porta la fracció orgànica significa el 48,2% de recollida selectiva, seguida per envasos amb un 17,8%, la resta amb un 13,2%, el vidre amb un 10,37 i el paper amb un 10,08%. L’any 2019 els valors eren els següents: Orgànica 16,93%, envasos 6,57%, resta 54,57%, vidre 12, 19% i paper 9,74%. Com s’evidencia les veïnes i veïns d’Ullastrell han canviat els seus hàbits de reciclatge amb l’entrada del nou model, motivats per la formació rebuda prèvia al inici del model, fiscalització del sistema (si no separes correctament no se’t enduen els residus) i comoditat del sistema.

Àrea d'emergència del Porta a Porta d'Ullastrell
Àrea d’emergència del Porta a Porta d’Ullastrell | Ajuntament d’Ullastrell

!--akiadsense-->

Quins són els aspectes que encara es poden millorar?

Podem millorar encara els abocaments incontrolats, l’ús de la deixalleria amb més freqüència per part de les persones, recollida selectiva en parcs ja que actualment només hi ha una sola paperera on no es recicla i es tira tot allà… Amb matèria de reciclatge i sostenibilitat mai està tot fet i aquest govern aposta fermament per seguir millorant i no cansar-nos mai de sensibilitzar i educar la població per seguir preservant el nostre entorn. Sempre que no aconseguim el 100% de recollida de selectiva hi haurà coses a millorar.

Quins són els principals dubtes que us ha fet arribar la ciutadania?

L’educadora ambiental, persona que va lligada a la licitació del servei i que dedica 10,5 hores a la setmana a resoldre dubtes i atendre a la població, rep a la setmana varis dubtes dels vilatans i la majoria d’ells són relacionats amb on es tira un tipus concret de residu. També a l’inici rebia preguntes relacionades amb els horaris del servei o en com s’havien de treure els residus (amb bossa, dins del cubell….). Un altre tema popular a nivell de dubtes és l’ús del punt verd (deixalleria) i quin tipus de residus s’hi poden portar.

Quin creieu que és el sostre que podeu arribar de reciclatge?

Primerament l’objectiu principal era arribar als índexs marcats per Europa i Catalunya que són

del 60% i aquests al posar en marxa el nou model de recollida de residus ja ens asseguràvem

que els compliríem. El sostre que ens agradaria arribar seria al voltant del 90% de recollida selectiva i arribar a nivells dels pobles referents en reciclatge de Catalunya com son Vilablareix o Matadepera, pobles on el model ja està molt arrelat i que tenen índex de recollida molt elevats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa