MónTerrassa
10ª edició de la Fira de l’Oli i l’Oliva d’Ullastrell
  • CA

El diumenge 30 de gener se celebrarà la 10ª edició de la Fira de l’Oli i l’Oliva d’Ullastrell, que comptarà amb prop d’una trentena de parades de productes relacionats amb l’oli d’oliva, entre ells una gran quantitat de productors locals.

Tindrà lloc al llarg del carrer Serra i a la plaça Joan Montmany de 10 h a 15 h i els visitants podran gaudir tant de parades especialitzades en l’oli d’oliva i d’una sèrie de productes de la terra com vins, verdures i hortalisses, entre d’altres, com d’activitats variades per a tots els públics.

Una de les més emblemàtiques és la visita guiada al Molí del Celler d’Ullastrell per donar a conèixer el procés d’elaboració de l’oli, que oferirà diferents torns per entrar grups reduïts.

Per gaudir de la Fira amb l’estómac ple, els visitants podran menjar escudella de la mà de l’entitat local els Geganters d’Ullastrell i també s’oferiran calçots i servei de bar, gràcies a la iniciativa dels Festucs. Aquesta entitat a partir de les 11 h durà a terme l’emblemàtic Concurs de Llançament de Pinyols d’Oliva en el qual es premiarà per categoria femenina, masculina i infantil.

A les 12 h els més petits podran gaudir d’una actuació portada a terme per la companyia La Bleda, amb el seu espectacle Una paradeta particular on des d’un punt de vista infantil i humorístic ensenyaran la diversió d’anar al mercat.

L’habitual Concurs Popular d’Oli d’Ullastrell, que enguany arriba a la seva sisena edició, per les restriccions covid canvia de format. Tindrà lloc el mateix diumenge durant la Fira, en què el públic visitant de 10 h a 13 h decidirà quin dels olis locals exposats és el que més li agrada. El podran degustar a la parada corresponent i dipositar la butlleta amb el veredicte popular a la parada de l’Associació de Productors d’Oli d’Ullastrell, entitat organitzadora del Concurs. El Premi al Millor oli local 2022 es farà públic a les 14 h a la Pl. Joan Montmany, i constarà d’una placa commemorativa i un lot de productes locals de qualitat.

A banda d’aquesta jornada, el dissabte 22 de gener es realitzarà un taller de fabricació de sabó a partir d’oli usat que portaran els participants amb la col·laboració del Consorci de Residus del Vallès Occidental.

Aquest esdeveniment serveix d’aparador de l’oli d’Ullastrell i dels seus productors i és motiu de trobada tant d’entitats com de persones que aprecien el valor dels productes de proximitat. A Ullastrell hi ha una varietat autòctona anomenada becaruda que prové d’oliveres centenàries i s’erigeix en un oli molt apreciat
pels grans gurmets gràcies al seu gust característic, intens amb una suau amargor. Els productors locals des de l’any 2011 l’han valorat potencialment i la fira és una bona ocasió per donar-la a conèixer al públic visitant.

Els escassos arbres d’aquesta varietat i la baixa producció havien fet que l’oli becaruda quedés gairebé en l’oblit, d’aquí va sorgir una dita “becarut, poc i brut”, però l’empenta i iniciativa de productors i xefs de la zona, disposats a valorar els productes locals, va proporcionar la recuperació del patrimoni agrícola amb un procés d’elaboració curós, oferint un producte estrella. La dita va passar a ser “el becarut és collonut”, frase insigne de les samarretes que l’entitat de l’Associació de Productors d’Oli d’Ullastrell va impulsar com una acció més per difondre aquesta preuada varietat d’Oliva.

Vídeo promocional: https://youtu.be/yhBupTAM6Eg

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa