Dit també arròs blanc a la cubana o arròs a la cubana, arròs blanc, arròs bullit, arròs de malalt… Són variants d’un plat casolà que correspon a una manera de fer l’arròs poc corrent a Catalunya —sempre es feia a la cassola—, però, en canvi, un arròs molt típic dels països del Carib, incloent-hi Cuba, on substitueix el pa. Per tant, aquest arròs és un acompanyament universal de tots els plats. Aquesta recepta i la seva història (a més de moltes més) les trobem en el llibre La cuina modernista de Jaume Fàbrega.

Ingredients

– 100 g d’arròs per persona (aprox.)

– 2 o 3 grans d’all una branqueta de julivert (opcional)

– 1 ou ferrat per persona

– 3 cullerades o més de salsa de tomàquet per persona

– aigua

– oli

– sal

Elaboració

Poseu una cassola al foc amb oli, i, quan estigui roent, tireu-hi els alls pelats. Quan estiguin rossos, traieu-los i tireu l’arròs a la cassola. Feu-hi donar uns quants tombs, a fi que quedi una mica transparent i segellat. Tot seguit, tireu-hi l’aigua bullent, en una quantitat suficient, però fent que l’arròs quedi eixut, i també sal. Distribuïu l’arròs en un plat i, al damunt, poseu-hi un ou ferrat i salsa de tomàquet

Notes

• També podeu afegir-hi salsitxes, i fins i tot plàtan fregit.

• Si teniu l’arròs del dia anterior, per escalfar-lo, podeu passar-lo per la paella fent-hi sofregir un parell d’alls.

• En servir, es pot emmotllar l’arròs per donar-hi una presentació més atractiva.

• Cal fer servir una salsa de tomàquet casolana. Si és de pot, ha de ser de bona qualitat.

• Els arrossos blancs o bullits també inclouen, de manera corrent, un gra d’all amb pela i tot, un ramet de julivert i un raig d’oli, o bé llorer, ceba, tomàquet sencer, pastanaga, etc.

• Amb més aigua, aquest arròs es menja com una sopa, i s’hi pot afegir una rodella de lluç per persona. En algun cas, s’anomena arròs de malalt, ja que el midó va bé per a l’estómac. En aquests casos, pot incloure llorer, julivert, un raig d’oli, un tomacó, ceba, pastanaga, etc.

• En tots els casos es fa servir arròs de gra rodó.

• Si bulliu arròs per a una amanida —un plat d’introducció recent—, podeu fer servir arròs de gra llarg, que no queda tan enganxat.

• Actualment, l’arròs a la cubana es fa amb un simple arròs bullit, i, no cal dir-ho, no és tan bo com la recepta modernista, que, a més, es feia amb llard.

• A l’època modernista, hi havia una altra variant d’arròs blanc: un cop bullit i eixut, es col·loca en una plata i al damunt s’hi tira all i julivert fregits juntament amb el seu oli. S’hi poden afegir ous ferrats.

Nou comentari

Comparteix