MónTerrassa
Recuperat en una llibreria del Vallès un manuscrit del s.XVIII desaparegut
  • CA

Un manuscrit datat del segle XVIII i que havia desaparegut s’ha pogut recuperar en una llibreria del Vallès Occidental. El document titulat “Manuscripts, manuscrito, Santiago de Compostela, Socastro San Pedro de Herbogo, 1786”, té un gran valor històric i religiós, i ha pogut ser localitzat en un local de Sabadell, després que la investigació duta a terme per agents de la Policia Nacional espanyola el rastregessin a través d’un enllaç penjat a internet.

Va ser l’actual responsable de l’Arxiu Històric Diocesà de Santiago de Compostela qui va denunciar el passat mes d’agost l’absència d’aquest manuscrit. No era l’únic arxiu que van trobar a faltar. Va ser realitzant l’inventari i registre de les obres i documents de la Parròquia de Sant Pedro de Herbogo, a la Corunya, quan l’arxiver va detectar que faltaven diversos llibres. Així es va iniciar una investigació oficial. Poc després es va constatar que un dels llibres s’ofertava a través d’internet en un enllaç que conduïa a una llibreria amb seu física a Sabadell.

Amb aquesta dada, i la denúncia en curs, el grup 24 de Patrimoni Històric de la Policia Nacional, de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona es va posar en marxa. Els investigadors es van poder entrevistar amb la persona responsable de la llibreria, especialitzada en llibres antics. En aquest sentit, el propietari va manifestar que no podia concretar la manera en què aquest document va arribar a formar part del seu catàleg, ja que la seva datació era de feia més de 20 anys. Tanmateix va reconèixer que la llibreria adquiria de manera habitual llibres i documents en mercats d’ocasió i de segona mà, tant a Barcelona com en d’altres ciutats.

Expoli a la dècada dels 70 i 80

Durant la dècada dels 70 i 80 van desaparèixer de diferents parròquies de la comunitat autònoma de Galícia una gran quantitat de llibres, textos i objectes. Catalunya és un dels territoris que compta amb una quantitat més gran d’establiments dedicats a l’art en general, i d’antiguitats en particular, i per això, no es descarta que en els pròxims mesos es puguin recuperar més obres robades. Per aquest motiu, el Grup de Patrimoni de Barcelona manté una relació estreta amb l’Arxiu Diocesà de Santiago, a qui ha estat retornar aquest exemplar.

L’acte va comptar amb la presència d’autoritats eclesiàstiques del Bisbat de la localitat, membres de la comissaria local i el Cap de la Policia Nacioanl de Santiago.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa