MónTerrassa
Salvar el Parc Natural del foc, objectiu dels Bombers
  • CA

L’incendi del Pont de Vilomara continua cremant. Segons dades provisionals dels Agents Rurals, el foc ja ha afectat 1.656,94 hectàrees, de les quals 382,30 són de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Actualment, els esforços dels efectius dels Bombers es concentren per salvar el Parc Natural. “L’objectiu és la contenció i treballar per estabilitzar el flanc dret i evitar que entri el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac”, ha dit l’inspector de Bombers Francesc Boia.

L’incendi avança cap al flanc dret, que és on es concentren els esforços dels efectius dels Bombers. L’estratègia adoptada consisteix a escanyar el perímetre de l’incendi treballant des de la cua fins al cap. D’aquesta manera s’evita que l’incendi s’escampi dins del perímetre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Per la seva banda, el flanc esquerre està contingut en una zona esquitxada de pistes forestals i camps i limitada a l’oest per la C-16.

A més a més, a la zona ja ha començat a bufar la marinada, cosa que podria causar represes i fer que el foc tornés a cremar amb la mateixa virulència i velocitat que ahir. Durant ahir diumenge, el foc es va propagar a 3,6 km/h, velocitat que supera amb escreix la capacitat d’extinció dels Bombers.

Bombers admeten que venen hores “crítiques”, “vitals i molt complicades”

Els Bombers admeten que les pròximes hores seran “crítiques” i el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena reconeix que seran “vitals i molt complicades“. “Aquesta tarda serà dura a causa de la calor i el vent”, ha anunciat. Malgrat hi ha un dispositiu molt potent de 350 efectius i 150 mitjans entre aeris i terrestres, “s’haurà de treballar amb molta intensitat per garantir aquesta contenció, per anar guanyant terreny i per seguir avançant”.

El responsable de l’operatiu ha admès que venen hores complicades fins a les set o vuit del vespre, així com un risc real de noves revifades amb més afectacions. “El foc pot ampliar-se, és una possibilitat real, perquè no el tenim tot perimetrat i pot fer una nova carrera”, assenyalava.

Més d’un centenar de persones ateses pels serveis mèdics

Els equips assistencials de Salut han atès més d’un centenar de persones des de la declaració de l’incendi. Per poder donar una major atenció, aquest diumenge a la tarda els equips de primària de l’ICS van obrir els CAP de Sant Vicenç i Sant Fruitós i han mantingut el servei tota la nit per atendre els afectats.

Al Pont de Vilomara s’han fet un total de 81 visites mèdiques des de diumenge i fins aquest migdia. A Sant Fruitós, els equips mèdics han donat servei al CAP i també a l’Espai Nexe, habilitat per als veïns de les urbanitzacions desallotjades. Hi han dormit una desena de persones, i moltes altres s’han allotjat a cases d’amics o familiars. En total, s’han atès 22 persones.

El SEM també ha atès una desena de persones més per situacions que no han sigut greus. La majoria eren per resoldre dubtes respecte el pla de medicació de les persones desallotjades, estats d’hipertensió arterial i ansietat i àlgies. A llarg del matí també s’ha continuat donant suport psicològic en cas de necessitat.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, en aquesta moments només hi ha una única via tallada a la zona de l’incendi: la BV-1224 entre el Pont de Vilomara i Rocafort.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a juliol 19, 2022 | 10:44
    Ricard juliol 19, 2022 | 10:44
    El parc natural, com la resta del sòl no urbanitzable, el salvarà una exploració econòmica ambiciosa del territori. Deixar créixer arbres arreu per l'abandonament del territori és la garantia per uns focs forestals demolidors. Gràcies a tots els que procuren liderar les seves vides, i no esperen almoina de l'administració pública.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa