MónTerrassa
Les tasques d’extinció del foc s’intensifiquen per salvar el Parc Natural
  • CA

Un incendi al Bages i afecta ja 1.232 hectàrees d’espai forestal i ha entrat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Ha obligat a evacuar unes 200 persones, sobretot d’urbanitzacions. Protecció Civil ha explicat que n’hi ha unes 4.500 confinades. Els Bombers han intensificat aquesta matinada les tasques d’extinció al flanc dret. En total, hi han treballat 118 dotacions terrestres. Els pagesos han estat llaurant al cap del foc i el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) hi ha fet cremes.

Els Agents Rurals apunten que l’incendi afecta 1.232,61 hectàrees, del El Pont de Vilomara i Rocafort (783,09 ha), Sant Fruitós de Bages (207,01 ha), Sant Vicenç de Castellet (27,95 ha) i Talamanca (214,56 ha). D’elles, 194,57 ha pertanyen a l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, espai que es troba dins l’àrea de tancament d’accessos (a les 12 de la nit).

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac està tancat als visitants des de divendres 15 de juny de 2022 per l’onada de calor i per evitar la presència de la ciutadania en una zona molt seca per la manca de pluges i molt freqüentada.

L’incendi a la urbanització Les Brucardes ja es troba controlat, segons informa l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. Dues cases tenen l’estructura afectada i moltes d’elles es troben afectades únicament a la zona exterior.

Els Bombers van informar que aprofitarien la millora de les condicions per atacar el cap i el flanc esquerre de l’incendi, orientats cap al nord i delimitats per la carretera C-16, i que un cop assolida aquesta maniobra, els esforços es destinarien a contenir el gran flanc dret. En aquesta direcció s’estén el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En cas que l’incendi s’obrís per aquesta banda podria assolir un potencial de 6.000 hectàrees. 

El foc ha tingut un comportament “extrem”

L’inspector en cap dels Bombers, David Borrell, diu que el foc ha tingut un comportament “extrem” i ha avançat més ràpid que la capacitat d’aturar-lo. Un cop s’aconsegueixi estabilitzar-lo això els seus esforços aniran a evitar que s’extengui per Sant Llorenç i l’Obac.

Des de mitja tarda va estar tallada la C-16 a Manresa en els dos sentits, cosa que es va sumara les restriccions empreses a l’inici de l’incendi i que afectaven les vies BV-1124 entre Rocafort i Pont de Vilomara, la BV-1125 en l’accés a la C-55 pel Pont de Vilomara i la BV-1129 en accés a la C-55 per Sant Vicenç de Castellet. Ara només queda tallada la BV-1224 (entre el Pont de Vilomara i Rocafort).

Alcaldes i regidors dels pobles afectats pel foc del Bages asseguren que viuen l’evolució de l’incendi “amb por i impotència”. És el cas de la primera tinent d’alcalde del Pont de Vilomara, Lídia Delgado, informa ACN.

L’agència ACN informa que a la zona afectada pel foc s’han sentit explosius que podrien ser de la guerra civil espanyola.

Pont de Vilomara ha posat en marxa el seu pla d’emergències municipal

El municipi del Pont de Vilomara ha posat en marxa el seu pla d’emergències municipal i ha desallotjat la piscina perquè els bombers hi puguin agafar aigua. El Consistori demana a tota la població que es confini a casa seva. I que les persones desallotjades que es dirigeixin a l’esplai d’avis. La Creu Roja té preparats 100 llits per als vilatans que hi arribin.

El foc s’ha declarat cap a les 13.04 a la zona de Vallhonesta.

Per part dels Bombrers de la Generalitat, als efectius terrestres d’extinció s’hi sumen els esforços del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), el Grup Operatiu de Suport (GROS), els Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i mitjans aeris (MAER). Així a la zona també hi actuen ADF, Protecció Civil, Creu Roja i cossos de seguretat i sanitaris.

L’incendi vist des de Terrassa/Àlex Cabezas
El foc/Foto cedida
L’indendi vist des del puig Ballesta/M.A.G.
L’incendi vist des de Rellinars/M.A.G.
L’incendi des de Vacarisses/Olga Serra
Incendi a Pont de Vilomara. El cap i el flanc dret de/Bombers
Incendi/Cedida
El foc des de l’autopista/N.R.
El foc des de l’autopista/N.R.
El foc des de l’autopista/N.
El fum arriba a Terrassa/Marcel Marsal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa