MónTerrassa
Cau un grup criminal que havia robat 8 cotxes d’alta gamma al Vallès
  • CA

Fins a vuit cotxes d’alta gamma van ser sostrets d’un concessionari ubicat al Vallès Occidental. No van ser els únics, en aquest mateix grup criminal se li atribueixen fins a 22 sostraccions de vehicles, a més d’una llarga llista de delictes. Finalment però, han caigut. Agents dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Nord ha aconseguit desmantellar aquesta banda formada per vuit homes, de 21 a 46 anys. Se’ls acusa d’almenys 14 robatoris de mercaderia a camions estacionats a àrees de servei amb el modus operandi conegut com a teloners, 3 robatoris violents, 3 robatoris amb força a concessionaris, els 22 robatoris de vehicles i pertinença a grup criminal.

El botí que haurien acumulat de la venda de mercaderies s’enfilaria entre els 6.000 i 9.000 euros mensuals. Tots ells tenien antecedents policials -tres dels integrants acumulen 79 antecedents policials, la majoria per delictes contra el patrimoni-, i ja han passat a disposició judicial. El líder del grup ha ingressat en presó provisional, mentre que els set restants han quedat en llibertat amb càrrecs.

Mercaderia recuperada dels camions robats | Mossos

Vehicles amb potència i capacitat de càrrega

Va ser el modus operandi qui va ser clau per començar a lligar els diferents delictes. Utilitzaven el mètode del teloner, que es caracteritza per robar en àrees de servei i descans pròximes a les vies ràpides, habitualment en horari nocturn. Per aquest motiu, i per dificultar l’acció policial, els arrestats utilitzaven vehicles d’alta gamma prèviament sostrets.

En aquest sentit, la investigació es va iniciar arran de la sostracció de vuit vehicles d’un concessionari de Sabadell la matinada del 14 maig. La unitat d’Investigació dels Mossos d’aquest municipi va detectar que el robatori estaria vinculat a un grup criminal especialitzat en la sostracció de mercaderia continguda als remolcs de camions a àrees de servei i descans.

Els vehicles sostrets, que van ser recuperats de manera pràcticament immediata pels investigadors, tenien unes característiques determinades. Prioritzaven la utilització de vehicles tipus SUV, SUV Crossover o furgonetes, que els hi permetien gran mobilitat, una gran potència i capacitat de fugida i major capacitat de càrrega que qualsevol utilitari convencional.

Mercaderia recuperada dels camions robats | Mossos

Agredien els transportistes si els enxampaven

L’afectació al sector del transport, tant pel que fa a la integritat dels conductors (no dubtaven en utilitzar la violència i/o intimidació en aquells casos que eren sorpresos pel transportista, si consideraven que la càrrega era suficientment valuosa), com per les pèrdues econòmiques que generava a les víctimes, va comportar la necessitat d’establir una sèrie d’accions policials focalitzades a aturar l’activitat delictiva del grup criminal. Així doncs, es va establir un dispositiu marc en els punts de màxima incidència de les àrees de servei i descans de les principals vies de comunicació de la zona: l’AP-7 i la C-33 amb la finalitat d’identificar les persones que estaven al darrera dels robatoris.

Un cop els investigadors van ubicar el gruix del grup es van iniciar les primeres vigilàncies que van dur a la detenció in fraganti de tres persones mentre intercanviaven mercaderia sostreta d’un vehicle a altre del mateix grup. En aquesta actuació, també es va intervenir una arma de foc real i es van recuperar diverses caixes de capsules de cafè valorades en 88.080€.

A banda, les gestions d’investigació van permetre constatar la comissió d’altres fets. També van servir per localitzar locals a Molins de Rei, El Prat de Llobregat, Badalona i Pineda de Mar que utilitzaven per descarregar i emmagatzemar la mercaderia, tot i que també els feien servir com a punt de venda a terceres persones, coneixedores de la procedència il·lícita de la mercaderia (receptadors).

Mercaderia recuperada dels camions robats | Mossos

Objectes robats, instruments i eines als pisos dels detinguts

El passat dia 2 es va realitzar el dispositiu d’explotació de la investigació que va afectar diverses poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els investigadors van detenir 5 persones i es van realitzar diverses entrades i perquisicions, tant a domicilis particulars, com als locals utilitzats pel grup criminal. Als domicilis es van localitzar efectes relacionats amb diferents robatoris, instruments i eines utilitzades per a sostreure vehicles, es van recuperar claus originals i clonades d’alguns dels vehicles sostrets i es van intervenir dos vehicles d’alta gamma.

Del resultat de la primera detenció in fraganti i de les diferents entrades i perquisicions els investigadors va poder recuperar molt material sostret que es trobava emmagatzemat als locals que utilitzaven. Un cop determinada la procedència, el van poder retornar als seus legítims propietaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa