La UPC inaugura a Terrassa l’Aula ABB, equipada amb alta tecnologia en accionaments i control de motors elèctrics

La UPC inaugura a Terrassa l’Aula ABB, equipada amb alta tecnologia en accionaments i control de motors elèctrics | UPC

La creació de l’Aula ABB, coneguda com el laboratori de màquines elèctriques de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), forma part del conveni signat el 10 d’octubre entre la multinacional ABB, líder en l’àmbit de la tecnologia industrial, i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). La voluntat de l’acord és contribuir a la formació de professionals de l’enginyeria elèctrica i proporcionar eines que preparin als futurs enginyers i enginyeres per als reptes de la indústria, alhora que facilitar-los l’accés al món laboral. També es vol impulsar projectes d’R+D universitat-empresa relacionats amb la digitalització industrial i les tecnologies més avançades en automatització.

La relació històrica que mantenen des de fa dècades la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) a Terrassa i l’empresa culmina aquest inici de curs amb la signatura d’un conveni que proposa a l’estudiantat de l’ESEIAAT formar-se a l’Aula ABB, equipada amb la tecnologia que actualment utilitzen els enginyers i enginyeres elèctrics de les empreses més punteres. Un equipament que també servirà per desenvolupar projectes d’R+D+i conjunts.

En concret, ABB ha cedit més de 100 equips i dispositius, com ara bancades de simulació per a energia eòlica, armaris de control, quadres de control solar, quadres multibomba, concentradors d’energia per a digitalització, convertidors regeneratius, o motors elèctrics, per posar alguns exemples.

Tanmateix, el conveni signat avui a l’Aula ABB pel rector de la UPC, Francesc Torres, i Juan Bachiller, Country Marketing & Sales Manager d’ABB a Espanya, amb presència de Xavier Roca, director del ESEIAAT, no només estableix la cessió d’aquest equips sinó que compromet a les parts a treballar conjuntament en aspectes docents, com ara el desenvolupament i la tutorització de treballs de fi de grau i de màster i contempla la participació d’estudiants de l’ESEIAAT en el programa ABB Challenge, que implica a les futures generacions d’enginyers i enginyeres en el desenvolupament de solucions innovadores vinculades a l’energia, l’automatització i la digitalització industrial. Igualment, el conveni estableix la realització de pràctiques docents d’estudiants i estudiantes de l’ESEIAAT a ABB i la realització, per part d’ABB, de seminaris professionals a l’Aula ABB.

Actualment, la indústria consumeix al voltant del 40% de l’energia mundial produïda i els motors elèctrics industrials consumeixen dues terceres parts d’aquesta energia. Per aquesta raó, un dels principals objectius de l’Aula ABB és, segons Juan Bachiller, “contribuir a la formació dels futurs professionals per aconseguir la màxima eficiència i sostenibilitat en el consum de l’energia elèctrica en entorns industrials. Per això”, especifica,“els alumnes disposen aquí de la tecnologia més actual de variadors de freqüència, que permet optimitzar els motors elèctrics”.

Francesc Torres, rector de la UPC, considera que amb aquest conveni “es consolida una llarga trajectòria de col·laboracions amb ABB, referent tecnològic indiscutible en el seu àmbit, la qual cosa mostra i reafirma la voluntat i la vocació de la nostra Universitat d’enfortir lligams amb el teixit productiu del país, per establir sinèrgies amb les empreses que es nodreixen de l’estudiantat que formem”.

Per part seva, Xavier Roca, director de l’ESEIAAT, se sent “molt satisfet” amb el conveni. “Gràcies a l’esforç dels professors del laboratori de màquines elèctriques de l’ESEIAAT i d’ABB”, explica, “comptem amb el privilegi d’una Aula ABB, que ens enforteix com a centre públic de formació d’enginyers i enginyeres perquè possibilita als estudiants formar-se amb les darreres tecnologies, i perquè generarà projectes tecnològics i de formació molt interessants, tant per a nosaltres, com per a ABB i per a la societat.“

Les dones en l’àmbit de l’enginyeria elèctrica

En el marc del conveni, ABB i la UPC han acordat també promoure activament l’accés de la dona als estudis d’Enginyeria Elèctrica. Per això, impulsaran treballs de fi de grau realitzats per estudiantes tutoritzats per ABB i la UPC. En aquest sentit, l’ESEIAAT comptarà, en les activitats de promoció del grau en Enginyeria Elèctrica, amb la participació d’enginyeres professionals de l’empresa, que aportaran la seva experiència com a referents femenins en aquest àmbit professional.

Sobre l’ESEIAAT

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) és un centre públic d’educació superior i de recerca de la UPC al Campus de Terrassa, connectat al món, amb vocació innovadora i de servei que forma enginyers i enginyeres altament qualificats. El seu principal objectiu és la formació de dones i homes amb capacitat de lideratge i innovació dins dels àmbits multidisciplinaris de l’enginyeria.

Actualment, imparteix 10 graus i 8 màsters d’enginyeria en els àmbits industrial, aeroespacial i audiovisual i compta amb la vinculació de 32 grups de recerca, dedicats a activitats d’R+D, innovació i transferència tecnològica. Per les seves dimensions, l’oferta acadèmica i la qualitat docent, l’ESEIAAT és un dels centres de formació en enginyeria més importants de l’Estat, clau per al desenvolupament del país.

Sobre la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) és una institució pública de recerca i d’educació superior en els àmbits de l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia, i és una de les universitats politècniques líders d’Europa. Titula cada any uns 6.000 estudiants de grau i màster, i més de 500 doctors. És una de les universitats amb alt índex d’inserció laboral dels seus titulats: un 93% treballa i un 76% troba feina en menys de 3 mesos.

La UPC està ben posicionada en els principals rànquings internacionals: se situa entre les 600 millors en el rànquing THE, entre les 700 millors en el rànquing Xangai i es manté entre les 26 millors universitats del món i com la 8a d’Europa en el Rànquing QS Top 50 Under 50 del 2018-2019. Així mateix, se situa entre les 30 millors universitats del món en Enginyeria Civil i Estructural, i Arquitectura i Entorn Construït, segons el QS World University Rankings by Subject el 2019. D’altra banda, és la primera universitat de l’Estat en projectes finançats a través del programa Horizon 2020.

Sobre ABB

La companya internacional ABB (ABBN: SIX Swiss Ex), amb seu a Zuric (Suïssa), és líder tecnològic en equips d’electrificació, robòtica i cinemàtica, automatització industrial i xarxes elèctriques destinats a serveis públics, indústries, transports i infraestructures d’arreu del món. en todo el mundo.

Amb una trajectòria d’innovació de més de 130 anys, ABB està impulsant la transformació digital de les indústries amb dues propostes de valor: fer arribar l’electricitat des de qualsevol planta de generació d’energia fins a qualsevol presa de corrent i automatitzar les indústries des de la gestió dels recursos naturals. ABB opera a més de 100 països i hi treballen prop de 147.000 persones.

Nou comentari