MónTerrassa
Troben una moneda tibetana del s. XVIII al Parc Natural de Sant Llorenç
  • CA

Gran troballa al Parc Natural de Sant Llorenç d’una moneda del Tibet datada de finals del segle XVIII. Segons explica el portal de notícies Matadepera.cat, la moneda va ser recollida ara fa pocs dies per un excursionista que es trobava a l’exterior de la Cova Simanya. Per casualitat, la va veure entre la terra extreta procedent d’una prospecció al mig de la galeria del jaciment de la cova.

El motiu pel qual es trobaria aquesta moneda aquí és un misteri, però segons fonts consultades pel Parc Natural al Museu d’Història de Sabadell, possiblement “es tracta d’una broma, una pèrdua accidental o un ritual”. Expliquen que la localització de la moneda no tindria cap explicació lògica sinó és que ha estat deixada per fer un joc o bé perquè algú la portava dins de la butxaca i li va caure de manera accidental. Tampoc es descarta que el seu enterrament sigui voluntari, fruit d’un ritual o similar realitzat recentment.

 Segons el Museu d’Història de Sabadell, i recull Matadepera.cat, es tractaria d’un kong-par tangka de la seca palatina de Lhasa (Tibet), encunyat amb la data 1792 de la nostra era (1346 de l’era tibetana). Aquest tipus de moneda anepígrafa es va encunyar en grans quantitats entre 1791 i 1891, sovint sense canviar la data i, per això, normalment la data que apareix a l’anvers és una data fixa que no respon realment a la d’encunyació real. A l’anvers, apareix l’any dins un requadre enmig d’una garlanda i, al revers, una flor de lotus, dins un cercle, envoltada dels vuit símbols budistes de la fortuna.

Recordem que des del passat mes d’octubre és possible visitar, de manera concertada i guiada, el jaciment de la Cova Simanya, on es van trobar l’existència d’ocupacions paleolítiques durant les prospeccions realitzades el passat mes d’agost. Aquestes troballes es troben en fase d’estudi, però des del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ofereix la possibilitat de conèixer-les de més a prop tots els dissabtes, diumenges i festius a les 10.30 i a les 12 h.

Els arqueòlegs, treballant a la cova Simanya | Juan Ignacio Morales

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa