MónTerrassa
Terrassa supera els 490 casos de violència masclista atesos al SIAD
  • CA

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès més de 490 casos de violència masclista a Terrassa en el que portem d’any. Aquesta és una xifra representa un 50’66% del total de casos atesos, una proporció molt similar a la d’anys anteriors i que es manté estable des de fa gairebé una dècada. Així ho ha informat la regidora de Polítiques de Gènere a l’Ajuntament de Terrassa, Núria Marín, qui ha exposat en una roda de premsa les dades de la incidència de la violència masclista en dones usuàries del SIAD de Terrassa en motiu de la presentació de la campanya “Terrassa contra les violències masclistes 2021 #NiUnaMés”.

Entre el gener i octubre s’ha donat atenció a un total de 977 dones adultes. D’aquestes 977 dones ateses, 495 es tracten de casos de violència masclista, una xifra que representa més de la meitat. Amb aquestes xifres exposades, la regidora ha subratllat que “com a societat hem d’estar molt alerta”.

Pel que fa al tipus de violència en les usuàries del SIAD en l’àmbit de la parella o exparella, la violència predominant continua sent la violència psicològica, que representa el 59,39% dels casos, tot i que les denúncies que s’interposen davant els cossos policials o els jutjats acostumen a ser molt poques. Les Ordres de Protecció que es concedeixen en aquest tipus d’agressions també son poques en relació al nombre de dones que les sol·liciten. Pel que fa la violència física, representa un 30,63% dels casos, però a diferència de la violència psicològica, es denuncien en major nombre, i també s’acostumen a concedir més Ordres de Protecció. La violència sexual en les usuàries del SIAD de Terrassa és percentualment minoritària, ja que representa l’1’86% dels casos, però en canvi, és el tipus de violència que es denuncia amb major proporció. La violència global és la més extrema, ja que s’hi concentren els tres tipus d’agressions mencionades anteriorment (físiques, sexuals i psicològiques) i representa el 5,8%. Tanmateix, només s’ha denunciat el 56% dels casos.

Marín ha explicat també un tipus de violència incorporat recentment a l’article 4 de la llei 5/2008, que fins fa poc s’incloïa dins la violència psicològica: la violència vicària. Es considera violència vicària qualsevol tipus de violència exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de causar un dany psicològic a la mare. Aquest és el primer any que s’ha recollit específicament aquest tipus de violència i s’han comptabilitzat 10 casos, un 2,32% del total, dels quals només se n’ha denunciat un.

Si parlem de xifres, cal recordar també que en el que portem d’any ja s’han comptabilitzat 69 femincidis a l’Estat espanyol, dels quals 13 han estat a Catalunya. Un d’ells ha estat a Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa